Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sledování změn asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Najmanová, Barbora
Diplomová práce se zabývala problematikou změny asimilovatelného dusíku během kvašení moštů révy vinné. V teoretické části byly zahrnuty kapitoly, které popisují, co to vůbec je asimilovatelný dusík a jeho dělení na anorganickou a organickou formu, geneze dusíku v hroznech, jeho utilizace (katabolická represe, utilizace aminokyselin, která se skládá z katabolismu a syntézy). Následně byla zmíněna negativa při nedostatku asimilovatelného dusíku (nárůst biomasy, pomalá a neúplná fermentace, vznik sirnatých látek) a nadbytku (vznik vyšších alkoholů, kyseliny octové, etyl karbamátu a sirnatých látek). V experimentální části proběhl pokus na moštu odrůdy Chardonnay. Mošt byl rozdělen na tři varianty ve dvou opakováních. Podle doporučeného dávkování byla přidána výživa Nutristart organiq v minimální a maximální dávce, třetí variantou byla kontrola, které neobsahovala žádnou výživu. Výsledky byly získány z přístrojů Titroline Easy, Miura One a FTIR analyzátor Bruker Alpha. Ty byly následně statisticky zpracovány pomocí softwaru Excel a STATISTCA 12. Experiment byl doplněn o senzorické hodnocení.
Světová šumivá vína
Najmanová, Barbora
Cílem této bakalářské práce bylo napsat literární rešerši o světových šumivých vínech. Skoro v každé oblasti, kde se pěstuje réva vinná a vyrábí se víno, se alespoň okrajově zabývají šumivými víny. V této práci jsou popsány ty nejdůležitější země, jako je Francie, Španělsko, Itálie, Německo, Austrálie, Kalifornie a Jihoafrická republika. V kapitole Ostatní země jsou shrnuty Velká Británie, Rusko, Nový Zéland a Chile. Odchylky v různých oblastech jsou hlavně v použité technologii, odrůdách, ze kterých se víno vyrábí, a v legislativě, popřípadě výrobu žádná legislativa neupravuje. Půdní a klimatické podmínky jsou podobné jako v oblasti Champagne, protože odtud pocházejí ideální hrozny pro šumivá vína.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.