|
Antioxidant and antiradical activity of selected species of division Bryophyta
Nabbout, Samar Jacques ; Jahodář, Luděk (vedoucí práce) ; Opletal, Lubomír (oponent)
V této práci jsem se zaměřila na pět druhů mechů- C. purpureus, D. scoparium, D. polysetum, L. glaucum, M. marginatum, u kterých jsem zkouala jejich antioxidační aktivitu a u dvou vybraných meších- L. glaucum a M. marginatum i jejich složení. Celkový obsah fenolických látek byl stanoven pomocí Folin- Ciocalteova reagentu, zatímo kvalitativní kompozice etanolických extraktů byla determinována HPLC a GC-MS analýzou. Zjišťovala jsem antioxidační vlastnostnosti, které zahrnovaly redukci železa(III), vychytávání volného radikálového anionu 1,1-difenyl-2- pikrylhydrazylu a schopnost extraktu zamezit degradaci 2-deoxy-D-ribosy. Extrakty obsahují polyfenolické látky, zejména pak deriváty kyseliny benzoové a dale pak flavonoidy vitexinového typu. Extrakty všech pěti mechů vykazují antioxidační vlastnosti a schopnost vychytávat volné radikály, i když v porovnání se standardem- kyselinou kávovou, byly výsledky nižší
|
|
Antioxidant and antiradical activity of selected species of division Bryophyta
Nabbout, Samar Jacques ; Jahodář, Luděk (vedoucí práce) ; Opletal, Lubomír (oponent)
V této práci jsem se zaměřila na pět druhů mechů- C. purpureus, D. scoparium, D. polysetum, L. glaucum, M. marginatum, u kterých jsem zkouala jejich antioxidační aktivitu a u dvou vybraných meších- L. glaucum a M. marginatum i jejich složení. Celkový obsah fenolických látek byl stanoven pomocí Folin- Ciocalteova reagentu, zatímo kvalitativní kompozice etanolických extraktů byla determinována HPLC a GC-MS analýzou. Zjišťovala jsem antioxidační vlastnostnosti, které zahrnovaly redukci železa(III), vychytávání volného radikálového anionu 1,1-difenyl-2- pikrylhydrazylu a schopnost extraktu zamezit degradaci 2-deoxy-D-ribosy. Extrakty obsahují polyfenolické látky, zejména pak deriváty kyseliny benzoové a dale pak flavonoidy vitexinového typu. Extrakty všech pěti mechů vykazují antioxidační vlastnosti a schopnost vychytávat volné radikály, i když v porovnání se standardem- kyselinou kávovou, byly výsledky nižší
|