Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Srovnání vývoje a produkce včelstev zimovaných na zásobách z invertního a řepného cukru
Musila, Jan
Práce je zaměřena na specifika výživy včely medonosné (Apis mellifera) a jejich vývojových stádií, zejména pak na sacharidovou složku potravy. Hodnotí efekt řepného cukru (sacharosy) a invertního sirupu z cukrové řepy, jakožto krmiv pro doplnění zimních zásob včelstev, na přezimovatelnost, jarní kondici a následný medný výnos. Polní experiment byl proveden na vzorku 70 včelstev, na 6 stanovištích ve 4 lokalitách České republiky. Práce pojednává také o některých látkách, obsažených v krmivech, s negativním účinkem na včely a nabízí řešení jejich redukce. V práci jsou otevřena témata, mající souvislost s falšováním medu s ohledem na typ užitého zimního krmiva včelstev.
Vliv typu zimního krmiva na kondici, následný růst a produkci včelstva
Musila, Jan
Vliv typu zimního krmiva na kondici, následný růst a produkci včelstva Práce hodnotí rozdíly mezi krmivy, která jsou užívána k zimnímu doplnění zásob včel, a to jak na základě zevrubné literární analýzy, tak formou laboratorních rozborů a polních experimentů. Definuje primární, sekundární a terciální zdroje potravy, zabývá se problematikou obsahu a tvorby hydroxymethylfurfuralu v potravě včel, jasně charakterizuje glycidové druhy krmiva, jejich vývoj a s nimi spojené riziko falšování medu. Práce je také zaměřena na specifika výživy včely medonosné (Apis mellifera) a jejich vývojových stádií, podrobněji pak na sacharidovou složku potravy. Přináší dílčí výsledky polního experimentu přezimovatelnosti včelstev na celkově 6 stanovištích ve 3 různých lokalitách České republiky a chemickou analýzu krmiv. V závěru práce jsou zhodnoceny dosavadní poznatky a výsledky odborných experimentů a studií, objasňujících problematiku výživy, krmiv a také geneticky založené imunity a detoxifikace včely medonosné, spolu s výsledky experimentu, vedeného v rámci této práce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.