Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Rozdíly ve výživě po různých resekčních výkonech na gastrointestinálním traktu
Šalovská, Martina ; Mottlová, Alena (vedoucí práce) ; Dastych, Milan (oponent)
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na rozdíly ve výživě u klientů, kteří prodělali resekční výkon na trávicím traktu. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje anatomii a fyziologii trávicího traktu, důvody vedoucí k resekci a výživové doporučení. Dále jsou probrána nutriční specifika po resekcích na trávicím traktu. Praktická část je věnována výzkumu, kterého cílem bylo pomocí anonymního dotazníku potvrdit či vyvrátit hypotézy týkající se dietní terapie po resekčních výkonech. Účelem této práce je pomoci klientům zorientovat se v úpravě svých dočasných stravovacích zvyklostí po operaci. Klíčová slova: trávicí trakt výživa stravovací rozdíly resekce na GIT
Mléka a "ne"mléka z pohledu nutričního terapeuta
Šalovská, Martina ; Mottlová, Alena (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na rozdíly mezi tradičními mléky a moderními rostlinnými nápoji. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje složení rostlinného mléka, jeho užívání a kvalitu v porovnání s živočišnými mléky. Jedna část z teorie je věnována nejčastějším vybraným mýtům o mléku. Praktická část je věnována výzkumu, jehož cílem bylo pomocí anonymního dotazníku zjistit, zda a jak často konzumují studenti mléko a "ne"mléko. Jaké upřednostňují, z jakého důvodu jej pijí a kde získávají informace. Dále zhodnotit znalosti dotazovaných studentů o mléku, zjistit jak danou problematiku vnímají a potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy. Účelem této diplomové práce je pomoci klientům zorientovat se v informacích o mléku a rostlinných nápojích a objasnit jim vybrané mýty, které v populaci neustále kolují. Klíčová slova: mléko rostlinný nápoj vliv mléka na zdraví složení mléka
Nutriční znalosti pacientů po bariatrické operaci
Uhrová, Kateřina ; Mottlová, Alena (vedoucí práce) ; Orbanová, Pavla (oponent)
Bariatrická chirurgie je v současnosti považována za nejúčinnější metodu léčby vážnějších forem obezity a jejích komplikací. Jelikož jsou bariatrické operace úzce spojené s problematikou výživy, je nutné klást důraz na dobré nutriční znalosti pacientů, kteří daný zákrok podstoupili. Cílem této diplomové práce bylo zjistit míru nutričních znalostí pacientů, kteří jsou nejméně jeden rok po bariatrické operaci, případně reoperaci. Data byla od pacientů získávána prostřednictvím anonymního dotazníku. Z výsledků vyplynulo, že pacienti mají potíže především se znalostmi, které se týkají doporučeného množství přijímaných bílkovin. Překvapivé bylo zjištění, že muži mají statisticky významně horší výsledky než ženy a že naprostá většina pacientů neví, co je dumping syndrom. Částečně se potvrdil předpoklad, že pacienti do 2,5 let od operace mají lepší nutriční znalosti než pacienti, kteří jsou delší dobu po zákroku. Problémy se naopak nevyskytovaly v oblastech, jako jsou vhodné technologické úpravy potravin, jednotlivé fáze pooperační diety a nedoporučované potraviny. Obecné zásady správného stravování po bariatrické operaci zná na vysoké úrovni přibližně polovina pacientů. Vzhledem k prokázané důležitosti role výživy u bariatrických pacientů je nutné klást důraz na jejich edukaci i následné kontroly.
Rozdíly ve výživě po různých resekčních výkonech na gastrointestinálním traktu
Šalovská, Martina ; Mottlová, Alena (vedoucí práce) ; Dastych, Milan (oponent)
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na rozdíly ve výživě u klientů, kteří prodělali resekční výkon na trávicím traktu. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje anatomii a fyziologii trávicího traktu, důvody vedoucí k resekci a výživové doporučení. Dále jsou probrána nutriční specifika po resekcích na trávicím traktu. Praktická část je věnována výzkumu, kterého cílem bylo pomocí anonymního dotazníku potvrdit či vyvrátit hypotézy týkající se dietní terapie po resekčních výkonech. Účelem této práce je pomoci klientům zorientovat se v úpravě svých dočasných stravovacích zvyklostí po operaci. Klíčová slova: trávicí trakt výživa stravovací rozdíly resekce na GIT

Viz též: podobná jména autorů
2 MOTTLOVÁ, Adéla
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.