Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium technologií zpracování biodegradabilních odpadů z trvalých porostů pro energetické účely
Michálek, Milan
Disertační práce s názvem "Studium technologií zpracování biodegradabilních odpadů z trvalých porostů pro energetické účely" pojednává o problematice využití odpadní dřevní hmoty vznikající po řezu trvalých porostů (vinic a sadů). Ke zpracování odpadní biomasy z trvalých porostů lze využít mechanizační prostředky, jako jsou např. drtiče se zásobníkem, drtiče s vakem, drtiče s výfukovým hrdlem a svinovací lisy. V práci byly provedeny série sledování časových snímků a výpočty výkonností různých strojních souprav v odlišných podmínkách. Jednotlivá sledování se lišila použitou mechanizací, pěstovanou odrůdou, délkou řad, svažitostí terénu, sponem, apod. Přepočtená výkonnost se pohybovala v rozmezí 0,41 - 0,77 ha.hod-1. Z časových snímků a výsledků výpočtů nákladů byly u jednotlivých variant zpracování réví stanoveny náklady v hodnotách 880 až 1357 Kč na tunu energetické štěpky a 941 - 1184 Kč na tunu réví slisovaného do balíků. Pro zpracování odpadního dřeva ze sadů jsou výsledné hodnoty 909 - 1742 na tunu štěpky a 1128 - 1505 za tunu biomasy lisované do balíků. Jako ekonomicky nejvýhodnější technologický postup zpracování réví se jeví drcení do návěsu připojeného za drtičem, u kterého se výsledné náklady na cenu pohybují již od 880 Kč.t-1. Stejná strojní souprava se osvědčila i v sadech, kde jsou výsledné náklady na tunu štěpky 909 Kč. Tyto výsledky potvrzují, že ověřované technologie poskytují konkurenceschopné bioenergetické produkty. Ekonomické hodnocení sledovaných technologií v závislosti na nasazení ukazuje, že lze tyto technologie efektivně uplatňovat u podniků s pěstitelskými plochami nad 45 ha. Tato plocha odpovídá středním a velkým vinohradnickým a ovocnářským podnikům.

Viz též: podobná jména autorů
14 Michálek, Martin
3 Michálek, Matěj
4 Michálek, Michal
4 Michálek, Mojmír Cyril
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.