Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení vlivu záření na stanovení evapotranspirace a ukazatelů sucha
Mairich, Pavel ; Matula, Svatopluk (vedoucí práce)
Hodnocení vlivu záření na stanovení evapotranspirace a ukazatelů sucha Závažnost sucha lze určit z hydrologické bilance, jejíž složkou je i evapotranspirace. Odhad evapotranspirace je často založen na metodice FAO 56, kde je radiační bilance hlavním vstupem. Ta však obvykle není přímo měřena. V této práci se posuzuje otázka, do jaké míry lze nahradit přímé měření slunečního záření a efektivního vyzařování výpočtem podle metodiky FAO 56 se standardními, popř. s místně optimalizovanými radiačními koeficienty, v případě efektivního vyzařování též s koeficienty podle Penmana (1948). Problém je demonstrován na datech Solární a ozonové observatoře v Hradci Králové za roky 2011 a 2012. Odhad slunečního záření je v průměru uspokojivý i se standardními koeficienty a dá se zlepšit místní optimalizací koeficientů. V jednotlivých dnech se odhady mohou od skutečnosti značně lišit. Odhad efektivního vyzařování podle metodiky FAO 56 je v průměru asi o 30 % nižší než efektivní vyzařování měřené nebo odhad založený na místně optimalizovaných nebo Penmanových koeficientech, přičemž průměrné rozdíly mezi posledními třemi metodami jsou mnohem menší (do 9 %). Nepřesnost odhadů v jednotlivých dnech je i zde značná. Průměrná evapotranspirace referenční plodiny podle metodiky FAO 56 se standardními radiačními koeficienty je v důsledku toho značně vyšší (asi o 15 %) než analogická evapotranspirace vypočtená z měřeného záření nebo podle metodiky FAO 56 s optimalizovanými nebo Penmanovými radiačními koeficienty. Příčinou je, že trávník na observatoři nebyl zavlažován, takže občas trpěl vodním stresem a přehříval se. Použití metodiky FAO 56 s radiačními vstupy měřenými nebo vypočtenými s jinými než standardními koeficienty může vést k podhodnocení evapotranspirace a potřeby závlah.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.