Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Monitoring hmotnosti starších školáků na vybraných základních školách
MURČO VIRŠÍKOVÁ, Klára
Diplomová práce je zaměřena na monitoring hmotnosti starších školáků na vybraných školách. Jejím cílem je vyhodnotit hmotnosti starších školáků na Základní škole v Lišově a na Biskupském gymnáziu J. N. Neumanna v Českých Budějovicích pomocí percentilových grafů. Jedním z dílčích cílů je poté toto zjištění doplnit průzkumem znalostí o zásadách racionální výživy. Teoretická část přibližuje téma nadváhy a obezity všeobecně i konkrétně u dětí a dále zásady racionální výživy. Praktická část se poté zaměřuje na vyhodnocení hmotností u žáků sedmé a deváté třídy ZŠ Lišov a sekundy a kvarty na BiGy. Samotné šetření probíhalo ve vybraných třídách v únoru roku 2024. V každé z tříd bylo shodně 27 žáků. Dále jsou v praktické části vyhodnoceny odpovědi z vědomostní části dotazníků. Dotazníkové otázky byly uzavřené s jednou správnou odpovědí. Otázek bylo celkem deset a týkaly se znalostí o racionální výživě. Desátá otázka se dotazovala na obsah cukrů v nápojích, a odpovědi pak byly ukázkou toho, zda a jak pozorně čtou respondenti etikety na potravinách a nápojích. U jednotlivých respondentů byly stanoveny hodnoty BMI, které byly následně vyhodnoceny za pomoci percentilových grafů. Na základní škole byly výsledky horší, kde v 7. třídě bylo pouhých 37 % respondentů v kategorii se zdravou fyziologickou hmotností a v 9. třídě dokonce jen 30 %. U žáků gymnázia to bylo 59 % v sekundě a 45 % v kvartě a zároveň se v žádné z tříd neobjevil ani jeden respondent trpící obezitou. Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že starší školáci na gymnáziu nemají s nadváhou a obezitou takové problémy jako starší školáci na základní škole. Největší rozdíl byl zaznamenán mezi žáky 7. třídy a žáky sekundy, kdy se mezi gymnazisty neobjevil jediný žák s obezitou a pouze jeden s nadměrnou hmotností, zatímco na základní škole bylo žáků v těchto dvou kategoriích celkem 8. Statisticky byl prokázán pouze vliv navštěvované školy na hmotnosti a výsledné hodnoty BMI žáků, zatímco vliv věku žáků prokázán nebyl. Rozdíl byl vidět i ve vědomostní části dotazníku, týkající se znalostí o racionální výživě. Znalosti gymnazistů byly o 20 % lepší. Na gymnáziu měli žáci v průměru 72 % správných odpovědí a na základní škole to bylo pouhých 52 %.
Výživa a její vliv na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů
MURČO VIRŠÍKOVÁ, Klára
Bakalářská práce na téma Výživa a její vliv na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů má za cíl zjistit, jaký vliv má výživa na výkonnost závodníků extrémních překážkových běhů a zároveň porovnat, jak se změnila výkonnost u skupiny respondentů s pevně daným jídelníčkem a u skupiny respondentů s libovolným jídelníčkem. Teoretická část se zabývá výživou ve sportu a extrémními překážkovými závody. Pro výzkum byla využita kvantitativní metoda. Výzkumný soubor byl tvořen dvěma skupinami po dvou lidech ve věku 20 až 42 let. Každou dvojici pak tvořila jedna žena a jeden muž. Všichni čtyři respondenti byli dlouholetými aktivními sportovci. Jedna skupina se stravovala dle libovolného jídelníčku, který celý měsíc zapisovala a druhá skupina měla pevně daný jídelníček vytvořený v programu Nutriservis Professional, který striktně dodržovala. Celý výzkum trval jeden měsíc a na začátku i na konci byli respondenti měřeni na přístroji InBody a zároveň byli podrobeni fyzickým testům. Během výzkumu měli respondenti dvakrát týdně společný trénink a dále pak shodné individuální tréninky, aby se minimalizovaly rozdíly v přípravě. Záměrem této bakalářské práce je poukázat na důležitost správné výživy při přípravě na extrémní překážkové závody. Z výsledků výzkumu je zřejmé, že respondenti s pevně daným jídelníčkem měli na konci opravdu lepší výsledky. Tato práce by v budoucnu mohla být užitečná při přípravě závodníků na extrémní překážkové závody. Práce čerpá z odborné literatury dostupné pro toto téma.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.