Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv ekologického a konvenčního systému pěstování brambor (Solanum tuberosum L.)na obsah bílkovin v hlízách
MÍČKA, Tomáš
Diplomová práce sledovala vliv ekologického a konvenčního způsobu pěstování brambor (Solanum tuberosum L.) na obsah bílkovin v hlízách. Bramborová bílkovina, která tvoří z celkového obsahu dusíkatých látek v hlízách brambor 1/3 až 1/2, patří mezi nejhodnotnější bílkoviny rostlinného původu a její vysoká hodnota je dána významným obsahem esenciálních aminokyselin. Významnou skupinou bílkovin brambor je patatin nebo také patatinový komplex, který je považován za hlavní zásobní bílkovinu a má řadu fyziologických funkcí důležitých z hlediska antioxidační aktivity a obranného systému proti patogenním organismům. Cílem praktické části práce bylo stanovení obsahu hrubých bílkovin, obsahu čistých bílkovin a zastoupení patatinových bílkovin v celkových bílkovinách hlíz brambor u 5 odrůd brambor, ve 2 ročníkových opakováních v ekologickém a konvenčním způsobu pěstování a statistické vyhodnocení a porovnání jednotlivých dat. Bylo zjištěno, že obsah sušiny v hlízách brambor byl významně ovlivněn ročníkem a stanovištěm. Obsah hrubých bílkovin v hlízách brambor byl významně ovlivněn ročníkem , způsobem pěstování a odrůdou. U hlíz brambor z konvenčního způsobu pěstování byl obsah hrubých bílkovin v sušině 9,93 % a u hlíz z ekologického systému pěstování 9,16 %. Obsah čistých bílkovin byl významně ovlivněn odrůdou. Vliv způsobu pěstování na obsah čistých bílkovin v hlízách brambor nebyl statisticky významný, ale tendence mírně vyššího obsahu čistých bílkovin byla pozorována u hlíz brambor z konvenčního způsobu pěstování (4,23 %) oproti hlízám brambor z ekologického způsobu pěstování (3,86 %). Zastoupení čistých bílkovin v obsahu celkových dusíkatých látek bylo významně ovlivněno ročníkem a odrůdou. U všech odrůd a variant byl detekován patatinový komplex v oblasti s molekulovou hmotností kolem 40-45 kDa. Vyšší počet patatinových izoforem (se spíše fyziologickou funkcí) byl sledován u hlíz brambor z ekologického způsobu pěstování.
Působení přípravku Trisol u brambor (Solanum tuberosum)
MÍČKA, Tomáš
Bakalářská práce sleduje vliv foliárně (listově) aplikovaného přípravku Trisol u brambor (Solanum tuberosum). Trisol je doplňkovou, cílenou mikroprvkovou výživou, který svým složením (mikroelementy, stimulátor růstu, huminové kyseliny, chelát) podporuje tvorbu kořenového systému a minimalizuje možnost deficitu mikroelementy. Cílem praktické části práce bylo sledování vlivu přípravku Trisol na výnos brambor, podíl tržních hlíz a obsah škrobu v hlízách. Výsledky byly vyhodnoceny a porovnány se závěry jiných pokusů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.