Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Způsoby tepelného ošetření mléka a jeho dopady na nutriční jakost
Leischnerová, Zuzana
Tématem bakalářské práce jsou „Způsoby tepelného ošetření mléka a jeho dopady na nutriční jakost“. V teoretické části je popsáno složení mléka, jeho jednotlivé složky a nutriční jakost. Další kapitoly jsou věnovány tepelnému ošetření, legislativnímu dělení mléka na základě tepelného ohřevu, jednotlivým způsobům ošetření a jejich vlivu na obsah a jakost jednotlivých složek. Jsou popsány změny, které v mléce probíhají, pokud je vystaveno vysoké teplotě a reakce, které při záhřevu probíhají. Nutriční hodnota se obecně snižuje, u sterilovaného mléka jsou změny nejvýraznější, naopak u mléka pasterovaného jsou změny nejmenší. Praktická část monitoruje zastoupení jednotlivých druhů mlék na trhu s ohledem na tepelné ošetření a výrobce. Pomocí dotazníku jsou získány informace také od producentů. Z dotazníků vyplývá, že někteří výrobci již používají ESL ošetření v praxi, nicméně legislativa tento pojem stále nezná.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.