Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Biodosažitelné formy vybraných nutrientů v luštěninách
Landauf, Lukáš
Diplomová práce se zabývá kvantitativním stanovením obsahů biodosažitelných forem vybraných prvků (Cu, Fe, Zn) v luštěninách: cizrna, hrách, čočka, sója, fazole. Pro studium biodosažitelných forem byl využit UBM in vitro test, což je metoda, která simuluje lidské trávení pomocí syntetických trávicích šťáv. Atomová absorpční spektrometrie byla použita pro měření koncentrací celkových obsahů vybraných prvků v luštěninách a obsahů jejich biodosažitelných forem v gastrické a gastrointestinální části trávicího traktu člověka. Z výsledků vyplývá, že měď je nejvíce biodosažitelná z čočky zelené a cizrny. Nejmenší biodosažitelnost je ze sóji. Biodosažitelnost zinku je nejvyšší z čočky zelené, sóji, hráchu žlutého a fazolu barevného, nejméně však z čočky černé. Železo je nejlépe dosažitelné ze všech čoček. Nejméně železa je získáváno ze sóji, hrachu žlutého a fazolu barevného. Největší rozdíly mezi fázemi měli čočka zelená, hrách žlutý a cizrna, zatímco nejpodobnější obsahy zaznamenaly oba druhy fazole.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.