Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé u odrůd z víceletých pokusů
Kužílková, Ilona
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení kvality zrna pšenice ozimé. V literární části je popsána anatomická stavba zrna a jeho chemické složení. Následně jsou charakterizovány požadavky na kvalitu pekařské pšenice a blíže popsány jednotlivé jakostní parametry a faktory, které je ovlivňují. Dále se zabývá požadavky registrace odrůd. Praktická část byla provedena na dvou stanovištích v maloparcelních pokusech na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích ve třech vegetačních obdobích 2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022. Celkem bylo hodnoceno 15 vybraných odrůd pšenice ozimé různé jakostní kvality. V pokusu byl sledován výnos jednotlivých odrůd a poté byly zjišťovány parametry pekařské kvality. Byla hodnocena objemová hmotnost, obsah dusíkatých látek, sedimentační hodnota zrna, pádové číslo a obsah mokrého lepku. Na všechny jakostní parametry měl výrazný vliv průběh ročníku a také genotyp odrůdy. Na obsah dusíkatých látek a obsah mokrého lepku mělo vliv i stanoviště. Současně bylo možné pozorovat i významné interakce mezi jednotlivými faktory. Nejvyšší hodnoty kvalitativních parametrů byly zjištěny u odrůd Butterfly, Bohemia a Genius, naopak nejnižší u odrůd LG Orlice, RGT Sacramento a Steffi. Nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy LG Orlice, Steffi a RGT Sacramento, zatímco odrůdy Bohemia a Butterfly výnosů nejnižších. Pro pekařské účely lze doporučit odrůdu Balitus, LG Ditu nebo Piruetu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.