Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium vlivu arbuskulárních mykorhizních hub na jakostní, hospodářské a nutriční parametry kultury póru pravého (Allium porrum L.)
Kučová, Lucie
Disertační práce se věnuje tématu využití arbuskulárních mykorhizních hub při produkci zeleniny. Ucelení poznatků a potvrzení vědeckých podkladů v praxi u jednotlivých zeleninových druhů je nezbytné. Z těchto důvodů se disertační práce věnuje celému procesu pěstování póru pravého (Allium porrum L.) a sleduje vliv arbuskulárních mykorhizních hub na morfologické, nutriční a výnosové parametry této plodiny. Literární část přibližuje mykorhizní symbiózu jako celek, blíže popisuje arbuskulární mykorhizní symbiózu její základní funkci, využití a vliv na rostliny. V několika sekcích jsou zmíněny pohyby prvků z půdního prostředí ke kořenům rostlin s pomocí arbuskulárních mykorhizních hub, u kterých je uvedena současně platná nomenklatura. Experimentální část práce se zaměřuje na pokus s několika druhy arbuskulárních mykorhizních hub a jejich kombinacemi. Hodnocení morfologie sadby póru a polně pěstovaných rostlin se zaměřilo na porovnání délky a hmotnosti rostlin. Při hodnocení nutričních vlastností polně pěstovaných rostlin se práce zaměřila především na hodnocení vitaminu C, celkovou antioxidační kapacitu, obsah celkového fosforu a dusíku v pletivech a obsah nežádoucích dusičnanů. Na základě dosažených výsledků je možné konstatovat, že určité kombinace arbuskulárních mykorhizních hub pozitivně ovlivnily výšku předpěstované sadby póru, pozitivní trend byl potvrzen i u obsahu celkových antioxidantů. Kombinace hub R. intraradices a C. claroideum snížila množství těžkých kovů v rostlinných pletivech. Pozitivní trend inokulace byl potvrzen v roce 2014 při snížení obsahu dusičnanů v rostlinách. Celkově lze konstatovat, že použití arbuskulárních mykorhizních hub při pěstování póru pravého (Allium porrum L.) může vést k pozitivnímu ovlivnění rostlin a výnosu, a to především v letech s extrémními povětrnostními podmínkami v rámci vegetačního období.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.