Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vyhodnocení změn v produkci a dřevinné skladbě porostu vzniklého z liniových výsadeb
Veinerová, Kristina ; Šálek, Lubomír (vedoucí práce) ; Krykorková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se týká vyhodnocení dospělé bukové porostní skupiny v přírodní lesní oblasti Středomoravské Karpaty. Tato porostní skupina vznikla řadovými výsadbami a její počáteční dřevinné složení bylo smrk 50%, buk 25%, dub 13%, modřín 12. Během vývoje byly odstraňovány hlavně smrk a dub, současná dřevinná skladba je buk 96%, modřín 3% a smrk 1%. Současná porostní zásoba dosahuje 796 m3/ha. Tato porostní skupina byla sledována během vývoje a výsledky byly v jednotlivých periodách publikovány. Při porovnání výsledků, můžeme konstatovat, že buk na živných stanovištích v oblasti Karpat dosahuje mimořádných dimenzí a při řádné výchově také mimořádné kvality
Příkladová studie hospodářské úpravy přestárlých porostů v Žehušické oboře
Kubát, Pavel ; Šálek, Lubomír (vedoucí práce) ; Krykorková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá způsobem obnovy přestárlých porostů v Žehušické oboře. Pro účely této práce byly zvoleny porosty s přítomností starých stromů. Hlavní dřevinou v těchto porostech je dub s příměsí jasanu a lípy. V terénu byly umístěny zkusné plochy, každá o velikosti 0,1 ha, ve dvou porostních skupinách 37E/17b/15a/5 a 37D/17a. Byly zjišťovány základní dendrometrické veličiny: tloušťka v prsní výšce (1,3m), výška stromu, délka koruny, počet dutin a počet suchých větví. V porostu 37E/17b/15a/5 byla je zásoba 500,07 m3/ha se zakmeněním 0,9 a zastoupením dubu 74%. V porostu 37D/17a je zásoba 761,59 m3/ha se zakmeněním 1,14 a zastoupením dubu 71%. Na základě vyhodnocených dat je jasné, že porosty nebyly příliš vychovávány a vzhledem k tomu, že se nacházejí v oboře, plní funkci spíše estetickou. Obnova bude provedena systémem holosečí s delší obnovní dobou s ponecháním dubových výstavků a ponecháním okrajů lesa bez zásahu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.