Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zhodnocení mléčné užitkovosti ovcí v průběhu laktace
Kryštofová, Kateřina
Cílem mé diplomové práce pod názvem „Zhodnocení mléčné užitkovosti ovcí v průběhu laktace“ bylo provést rozbor hlavních ukazatelů mléka jako je sušina, tuk, bílkovina, laktóza, počet somatických buněk, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost a jakost sýřeni-ny a následně výsledky vyhodnotit matematicko-statistickými metodami. Cílem této práce bylo zjistit vztahy mezi fází laktace a ukazateli ovčího mléka a dojivosti. Odběry mléka byly prováděny od konce dubna do půlky září roku 2018 na ovčí farmě u pana Michala Hrdličky v Brníčku u Zábřehu. Odběry byly prováděny od 8 ovcí a následně byly zchlazeny a odvezeny na rozbory do laboratoří. Výsledná data byla statisticky zpracována v programu STATISTICA verze 12. Průměrná dojivost byla 1,39 l. Ovčí mléko v průměru obsahovalo 18,41 % sušiny, 7,01 % tuku, 6,02 % bílkovin, 4,71 % laktózy, 103 000 somatických buněk v ml mléka. pH v ovčím mléce bylo v průměru 6,63, syřitelnosti 115,69 s, titrační kyselosti 9,51 °SH a jakosti sýřeniny 1,34. Fáze laktace měla průkazný vliv na obsah sušiny, tuku, bílkovin, laktózy a hodnoty pH, naproti tomu fáze laktace neměla průkazný vliv na tento faktor titrační kyselost, jakost sýřeniny a PSB.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.