Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Thermo-oxidative stability of mixtures of vegetable oils
Kovačíková, Barbora ; Lehocký,, Marián (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Vegetable oils are used in many branches of chemical industry. The processing of a product containing vegetable oil is frequently carried out under elevated temperatures. Higher temperature accelerates the auto-oxidation process which causes lower stability of oils or oil-containing products. Blending of different kinds of vegetable oils is a common procedure during their processing as well as in the production of various materials. The main goal of this work was to determine the thermo-oxidative stability of six pure oils and their respective binary mixtures. First part deals with stabilities of oils and their mixtures using differential scanning calorimetry. By means of degradation temperatures the relationship between thermo-oxidative behavior of oils and their mixtures was elucidated. It was shown that fatty acids content has only a minor influence on the oils stability. Furthermore, previous presumption that stable oil can increase the stability of less stable oil was not proved either. In some cases, the stability of prepared mixture was lower than stability of original oils. In the second part of this thesis, using thermogravimetry, the mechanism of pre-oxidation phase causing oil degradation was investigated. This technique showed the mass gain in oil samples caused by oxygen uptake and production of peroxides preceding the degradation. In this measurement any connection between fatty acid composition and mass gain was observed, nevertheless only for pure oils. Again, the additivity of properties causing the stability of vegetable oil mixtures was not proved.
Problematika stabilizace tukových základů kosmetických přípravků
Kovačíková, Barbora ; Janoušková,, Eva (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce má za úkol řešeršně zpracovat téma stability tukových základů kosmetických přípravků. Oblastmi zkoumání bylo složení a možné příčiny nestability tukových základů, které jsou v současné době nejhojněji využívány. Příčiny nestability tukových základů byly posuzovány z hlediska jejich složení, vlivů okolního prostředí a dále například z hlediska přítomnosti antioxidantů a emulgátorů. Další kapitola popisuje způsoby, kterými lze redukovat nestabilitu tuků prostřednictvím chemických látek, jakými mohou být například antioxidanty. Shrnutí nabízí ucelený pohled na stabilitu tukových fází, možné příčiny degradace tuků a způsoby jejího omezení. Za nejstabilnější tukové základy jsou obecně považovány syntetické tuky, naopak, nejméně stabilní jsou přírodní tuky a oleje.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.