Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Konzervační látky prodlužující uchovatelnost potravin
Koudelná, Radka
Bakalářská práce byla zaměřena na Konzervační látky prodlužující uchovatelnost potravin. V literární části je popsána historie konzervačních látek a konzervace. Konzervační látky jsou řazeny do skupiny aditivních látek. Stručně je popsáno několik skupin aditivních látek. Dále je v práci detailně rozepsáno několik konzervačních látek, jejich funkce a vliv na lidské zdraví. Konzervační látky jsou podřízeny platné legislativě, kterou je potřeba dodržovat. Na závěr jsou uvedeny dva způsoby pro zjištění koncentrace konzervační látky: vysokoúčinná kapalinová chromatografie a kapilární elektroforéza. V experimentální části bylo hodnoceno 10 vzorků nealkoholických i alkoholických nápojů. Byla zjištěna koncentrace benzoanu sodného a sorbanu draselného. Každý ze vzorků obsahoval jeden z již uvedených konzervačních látek. Stanovení koncentrace bylo provedeno metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.