Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti technologických postupů při výrobě vína a jejich optimalizace
Kostihová, Lucie
Bakalářská práce je zaměřena na technologické postupy při výrobě vína. Věnuje se jak moderním metodám výroby vína z hroznů révy vinné, tak i tradiční výrobě aplikované převážně malovinaři. V první kapitole je popsána historie pěstování a výroby vína ve světě a u nás od starověku až po současnost. Druhá kapitola se zabývá jednotlivými fázemi výroby vína. Popisuje složení a sklizeň hroznů, jejich zpracování od lisování, přes úpravu moštů, alkoholové kvašení spontánní či za pomoci čistých kultur vinných kvasinek. V práci je zmíněna stále častěji do výroby zařazovaná malolaktická fermentace realizovaná za pomoci mléčných bakterií jako je například Oenococccus oeni. Dále seznamuje se školením vína a jeho lahvováním. Ve třetí části se práce věnuje kvasinkám používaným ve vinařském průmyslu. Zaměřuje se na různé kmeny divokých kvasinek, ale také čisté kvasinkové kultury využívané při moderní výrobě vína.
Jakost vína ovlivněná sířením
Kostihová, Lucie
Diplomová práce „Jakost vína ovlivněná sířením“ je zaměřena na problematiku týkající se oxidu siřičitého a jeho vlivu na technologickou a senzorickou jakost vína. V teoretické části práce je popsána výroba vína, různé formy oxidu siřičitého ve víně a vazby s jinými složkami vína. Nastíněny jsou také způsoby síření vína, dávkování a také možnosti, jak lze obsah oxidu siřičitého snížit pomocí jiných technologií nebo částečnou náhradou jinými látkami. Praktická část diplomové práce pak ověřuje vliv oxidu siřičitého na obsah kyselin, redukujících cukrů a alkoholu ve víně. Je zkoumán vliv množství oxidu siřičitého na intenzitu barvy vybraných odrůd bílých a červených vín. Víno je následně také zhodnoceno senzoricky, aby bylo možné posoudit vlivy oxidu siřičitého na jakost vína komplexně. Výsledky ukazují, že oxid siřičitý ovlivňuje intenzitu barvy. Čím více oxidu siřičitého víno obsahuje, tím světlejší je barva vína. Rozdíl je více patrný u červených vín. Na parametry jako je obsah redukujících cukrů, alkoholu a kyselin oxid siřičitý vliv nemá. Senzoricky přijatelnější jsou vína s nižším obsahem oxidu siřičitého.

Viz též: podobná jména autorů
1 KOSTIHOVÁ, Lenka
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.