Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv výživy na projevy atopického ekzému
Keřková, Romana ; Slíva, Jiří (vedoucí práce) ; Hrnčířová, Dana (oponent)
1 ABSTRAKT Úvod: Atopický ekzém (AE) je nejčastější formou ekzému s vysokou prevalencí především v populaci dětí, adolescentů a mladších dospělých. Intenzita jeho projevů může být ovlivněna řadou faktorů, včetně složení naší stravy. Cíl: Primárním cílem této práce je zhodnotit, jaké potraviny pacienti nejčastěji vyřazují ze svého jídelníčku na základě zjištěné alergie či intolerance a jaké potraviny vyřazují v souvislosti se zhoršením projevů atopického ekzému. Sekundárně se pokusím zjistit, jaké typy doplňků stravy pacienti užívají. Metodika: Šetření bylo provedeno formou anonymního dotazníku o 27 otázkách. Formulář byl distribuován elektronicky na sociálních sítích a dále na dvou portálech, kde se sdružují pacienti s atopickým ekzémem. Dotazník byl určen pacientům s atopickou dermatitidou nebo rodičům, jejichž dítě tímto onemocněním trpí. Odpovědi byly sbírány za období od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024. Výsledky: Dotazník zodpovědělo celkem 262 pacientů, z toho se účastnilo 92 % žen a pouhých 8 % mužů. Nejvíce byla zastoupena věková skupina mezi 19 a 25 lety se 100 (38 %) respondenty. Celkem 89 % pacientů provedlo eliminaci některých potravin ze svého jídelníčku. Pro zhoršení stavu AE po konzumaci určitých potravin zavedlo dietní omezení 47 %, přičemž nejčastěji se jednalo o alkohol (48 %), kakao a čokoládu...

Viz též: podobná jména autorů
1 Keřková, Radka
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.