Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Pomocné látky ve vinohradnictví - přípravek Albit
Kadlec, Zbyněk
V diplomové práci je zpracováno téma využití pomocných látek ve vinohradnictví. V literární část se věnuje legislativě a specifikaci pomocných látek v zemědělství. Byl popsán způsob fungování a přednosti herbicidních safenerů v zemědělství. Pokus s přípravkem Albit byl založen na modré moštové odrůdě Zweigeltrebe ve Slovácké vinařské podoblasti v roce 2017. Pokus byl složen z varianty ošetřené přípravkem Albit a kontrolní varianty. Všechny zásahy ve vinici proběhly vždy ve stejný čas a ve stejné intenzitě. Vliv ošetření přípravkem Albit byl vyhodnocen na parametrech hroznů při sklizni. V diplomové práci byly posuzovány hodnoty cukernatosti, výnosu hroznů, obsah kyselin a pH moštu, čistý výnos pokusu, hmotnost hroznů z jednoho keře, průměrná hmotnost hroznu a průměrná hmotnost bobule. Z hlediska výnosu je patrné, že varianta pokusu, ve které byl použit přípravek Albit, dosáhla vyššího výnosu a mírně vyšší cukernatosti než kontrolní varianta. Z celkového hlediska je patrné, že se varianta ošetřená přípravkem Albit ukázala jako výhodnější.
Sanitace ve vinařství
Kadlec, Zbyněk
Podstatou této bakalářské práce je prostudovat dostupné materiály týkající se sanitace vinařských nádob, prostor určených k výrobě vína a používaných technologií a prostředků. Sanitační opatření doprovázejí výrobu vína od hroznů až po lahvování. Odpovídajícího čistícího efektu lze dosáhnout kombinací mechanických prostředků, chemických přípravků, teplotou použité vody a též dobou působení. Při aplikaci přípravků je třeba dodržovat předepsané dávkování. V blízkosti skladovaného vína není vhodné používat přípravky obsahující chlor, jinak ve víně hrozí vznik pachuti po korku. Špatně prováděná sanitace výčepních zařízení negativně ovlivňuje kvalitu prodávaných vín. Jsou přípravky s kontrolní barevnou indikací účinnosti sanitace. Ve firmě je nutné mít vypracovaný sanitační řád, kde jsou určeny správné a bezpečné postupy provádění sanitace. Sanitační opatření jsou základem k výrobě vysoce kvalitních vín.

Viz též: podobná jména autorů
8 KADLEC, Zdeněk
8 Kadlec, Zdeněk
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.