|
Pomocné látky ve vinohradnictví - přípravek Albit
Kadlec, Zbyněk
V diplomové práci je zpracováno téma využití pomocných látek ve vinohradnictví. V literární část se věnuje legislativě a specifikaci pomocných látek v zemědělství. Byl popsán způsob fungování a přednosti herbicidních safenerů v zemědělství. Pokus s přípravkem Albit byl založen na modré moštové odrůdě Zweigeltrebe ve Slovácké vinařské podoblasti v roce 2017. Pokus byl složen z varianty ošetřené přípravkem Albit a kontrolní varianty. Všechny zásahy ve vinici proběhly vždy ve stejný čas a ve stejné intenzitě. Vliv ošetření přípravkem Albit byl vyhodnocen na parametrech hroznů při sklizni. V diplomové práci byly posuzovány hodnoty cukernatosti, výnosu hroznů, obsah kyselin a pH moštu, čistý výnos pokusu, hmotnost hroznů z jednoho keře, průměrná hmotnost hroznu a průměrná hmotnost bobule. Z hlediska výnosu je patrné, že varianta pokusu, ve které byl použit přípravek Albit, dosáhla vyššího výnosu a mírně vyšší cukernatosti než kontrolní varianta. Z celkového hlediska je patrné, že se varianta ošetřená přípravkem Albit ukázala jako výhodnější.
|
|
Sanitace ve vinařství
Kadlec, Zbyněk
Podstatou této bakalářské práce je prostudovat dostupné materiály týkající se sanitace vinařských nádob, prostor určených k výrobě vína a používaných technologií a prostředků. Sanitační opatření doprovázejí výrobu vína od hroznů až po lahvování. Odpovídajícího čistícího efektu lze dosáhnout kombinací mechanických prostředků, chemických přípravků, teplotou použité vody a též dobou působení. Při aplikaci přípravků je třeba dodržovat předepsané dávkování. V blízkosti skladovaného vína není vhodné používat přípravky obsahující chlor, jinak ve víně hrozí vznik pachuti po korku. Špatně prováděná sanitace výčepních zařízení negativně ovlivňuje kvalitu prodávaných vín. Jsou přípravky s kontrolní barevnou indikací účinnosti sanitace. Ve firmě je nutné mít vypracovaný sanitační řád, kde jsou určeny správné a bezpečné postupy provádění sanitace. Sanitační opatření jsou základem k výrobě vysoce kvalitních vín.
|