Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výživa při cholelitiáze
KAMBOVÁ, Karolína
Cholelitiáza, tedy žlučové kameny, je onemocnění se stále rostoucí prevalencí, u kterého strava ztrácí léčebný význam. Nicméně v preventivním opatření k předcházení vzniku zdravotních komplikací hraje podstatnou roli. Cílem mé bakalářské práce na téma Výživa při cholelitiáze je zmapování stravovacích návyků pacientů před výkonem cholecystektomie a zejména pak u pacientů po cholecystektomii. Zároveň se zajímám o to, jaké změny u pacientů po dané diagnóze nastaly a jaký vliv to má na jejich stravovací zvyklosti v porovnání s minulostí. Též během práce zjišťuji, jaké potraviny mají nejčastěji negativní vliv na zdraví pacienta a jaké komplikace se s tím pojí. Má práce byla vedena formou kvalitativního výzkumu, kdy jsem použila dvě metody sběru dat. První obsahovala vytvoření tabulky, do které následně pacienti zaznamenávali svůj denní příjem stravy. Toto šetření podstoupilo 5 pacientů, kteří již podstoupili cholecystektomii. Druhá metoda proběhla formou dotazníkového šetření s řízeným rozhovorem, který jsem provedla u všech 8 oslovených respondentů, s tím, že u 3 respondentů čekajících na cholecystektomii jsem se snažila retrospektivně zjistit, jak se daní pacienti stravovali a jakého charakteru daná strava převážně byla. Během práce jsem zjišťovala, jak odpovídá doporučené stravování respondentů stravování v reálném životě a snažila jsem se zdůraznit potřebu individuálního přístupu ke každému pacientovi s cholelitiázou či následnou cholecystektomií. Zjistila jsem, že většina pacientů upravuje své stravovací zvyklosti, ale ne všichni omezují stejný druh potravin. Jak jsem již zmiňovala, hraje zde roli individualita respondentů. Ovšem dalo by se říci, že většina se snaží omezit příjem tuků a tučných potravin, hodně kořeněných, pálivých či jinak dráždivých druhů potravin a koření.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.