Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv plemenné příslušnosti skotu na reprodukční a produkční ukazatele
Jurka, Miroslav
Diplomová práce Vliv plemenné příslušnosti skotu na reprodukční a produkční ukazatele předkládá srovnání obou těchto ukazatelů u dvou plemen, Českého strakatého skotu a Holštýnského skotu. Porovnání ukazatelů je zpracováno s cílem potvrdit správnost záměru zemědělského podniku Jevíčko, kterým je tzv. holštýnizace stáda. V oblasti produkčních ukazatelů vykazuje holštýnský skot o šest dnů delší laktaci, která pozitivně ovlivňuje produkci mléka, jeho roční produkce mléka je vyšší o 1 827 kg (zemědělský podnik Jevíčko), republikově je tento rozdíl ještě vyšší (2 389 kg). V obsahu mléčných složek, tj. tuku a bílkovin, vykazuje zemědělský podnik Jevíčko hodnoty nad republikovým průměrem. V oblasti reprodukčních ukazatelů je procentuální úspěšnost zabřezávání obou plemen srovnatelná, cca 5 % pod uváděnou hranicí dobrého zabřezávání. Servis perioda je kratší u českého strakatého skotu. Její délka je 103,5 dní. S ohledem na produkci mléka jsou obě plemena v mezích normy. Inseminační index je u holštýnského plemene za celou dobu sledování o 0,04 vyšší než u českého strakatého plemene, ovšem s ohledem na poslední rok sledování se vývoj obrací a holštýnský skot vykazuje hodnotu tohoto indexu za rok 2015 v úrovni 1,85, kdežto český strakatý skot v témže období hodnotu 1,96. Věk při prvním otelení je u holštýnského skotu nižší o 31 dní, doba mezi dvěma porody (mezidobí) je u holštýnského skotu vyšší o 18 dní než u českého strakatého skotu. Mezidobí trvá 381,39 dní, což je způsobeno délkou servis periody. Především jednotlivé produkční ukazatele jednoznačně dokládají správnost záměru, reprodukční ukazatele se jeví jako srovnatelné u obou plemen. Orientace zemědělského podniku Jevíčko na mléčnou produkci potvrzuje správnost volby plemene.

Viz též: podobná jména autorů
2 Jurka, Milan
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.