Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výroba, využití a možné zdravotní benefity netradičních druhů olejů
Jiroušová, Dáša
Bakalářská práce se obecně zabývá složením rostlinných olejů, jejich výrobou a legislativními požadavky vztahujícími se k této problematice. Zaměřuje se na osm vybraných netradičních druhů olejů získaných lisováním za studena – lněný, konopný, makový, světlicový, dýňový, avokádový, vinný a sezamový, u kterých je popsáno jejich složení mastných kyselin a obsah biologicky aktivních látek. Všechny vybrané oleje jsou typické vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin, které jsou z hlediska výživy hodnoceny pozitivně, a které předurčují využití těchto olejů zejména ve studené kuchyni. Kromě látek jako jsou tokoferoly a fytosteroly, které se vyskytovaly ve všech olejích, byly popsány i látky specifické pro dané druhy olejů. Například lněný olej obsahuje lignan SDG, konopný olej kanabidiol a dýňový olej obsahuje skvalen. Biologicky aktivní látky obsažené v těchto rostlinných olejích přispívají k zlepšení lidského zdraví a proto by se i méně tradiční oleje měly stát součástí našeho jídelníčku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.