|
Stanovení vonných látek rostlinného původu v potravinách
Jelínková, Monika ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Aromaticky aktivní látky vhodné k aromatizaci potravin jsou především rostlinného původu. Je nutné brát v úvahu i možné alergenní účinky některých z nich. Teoretická část této práce obecně charakterizuje vonné látky rostlinného původu a pojednává o jejich biologických účincích. Zároveň popisuje metody vhodné k jejich izolaci a analýze, s bližším zaměřením na metody použité v této práci - mikroextrakci tuhou fází a plynovou chromatografii. Cílem experimentální části bylo vytvořit, optimalizovat a validovat metodu pro stanovení vybraných alergenních aromaticky aktivních látek a umožnit následně její použití v širokém spektru potravinových i jiných výrobků.
|
|
Vzdělávání zdravotních sester v České republice a ve Švýcarsku
Jelínková, Monika ; Slowik, Regina (vedoucí práce) ; Halmo, Renata (oponent) ; Pečenková, Jaroslava (oponent)
Tato bakalářská práce srovnává úroveň a systém vzdělávání zdravotních sester v České republice a ve Švýcarsku. V teoretické části práce je popsáno kvalifikační a kontinuální vzdělávání u této profese v obou zemích, jeho vývoj, formy kontroly vzdělávání a systém vzájemného uznávání kvalifikací. Empirická část se zabývá vyhodnocením dotazníků, který vyplňovali respondenti v obou srovnávaných státech. Jsou zde vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření mezi českými sestrami a studentkami a švýcarskými sestrami a studentkami. Samostatným oddílem je vyhodnocení odpovědí odborných učitelek z České republiky.
|
|
Krajinné plánování v České republice a jeho perspektiva
Jelínková, Monika
Práce je zaměřena na krajině-ekologickou analýzu území městyse Svitávka. Tato analýza rozebírá primární, sekundární a terciární strukturu zkoumaného území městyse Svitávka. Vypracování analýzy pomohlo k identifikaci hodnot a potenciálu území. Na základě výsledků dotazníku Vize rozvoje obce byly v práci vytvořeny vlastní návrhy řešení související s výsledky dotazníkového šetření vypracované architekty společnosti City Upgrade.
|
|
Strategická analýza obce Svitávka
Jelínková, Monika
Práce se zabývá strategickou analýzou obce Svitávka. Výsledkem práce bylo navržení kompletního plánu strategického rozvoje obce. Sestavení strategického plánu vycházelo z provedené situační analýzy obce, SWOT analýzy a analýzy rozpočtu obce. Zpracování SWOT analýzy bylo provedeno na základě dotazníkového šetření. Z výsledků analýz byly stanoveny cíle, priority a opatření rozvoje obce a následně sestaven návrh nového strategického plánu obce pro období 2020–2028. Priority rozvoje obce, které byly zvoleny, jsou Doprava, Technická infrastruktura, Kvalita služeb obyvatelstva a Cestovní ruch, sport, kultura a rekreace. V souvislosti s vytvořením návrhu strategického plánu byl zpracován i akční plán na období od roku 2020 do konce roku 2021.
|
|
Vzdělávání zdravotních sester v České republice a ve Švýcarsku
Jelínková, Monika ; Slowik, Regina (vedoucí práce) ; Halmo, Renata (oponent) ; Pečenková, Jaroslava (oponent)
Tato bakalářská práce srovnává úroveň a systém vzdělávání zdravotních sester v České republice a ve Švýcarsku. V teoretické části práce je popsáno kvalifikační a kontinuální vzdělávání u této profese v obou zemích, jeho vývoj, formy kontroly vzdělávání a systém vzájemného uznávání kvalifikací. Empirická část se zabývá vyhodnocením dotazníků, který vyplňovali respondenti v obou srovnávaných státech. Jsou zde vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření mezi českými sestrami a studentkami a švýcarskými sestrami a studentkami. Samostatným oddílem je vyhodnocení odpovědí odborných učitelek z České republiky.
|
|
Stanovení vonných látek rostlinného původu v potravinách
Jelínková, Monika ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Aromaticky aktivní látky vhodné k aromatizaci potravin jsou především rostlinného původu. Je nutné brát v úvahu i možné alergenní účinky některých z nich. Teoretická část této práce obecně charakterizuje vonné látky rostlinného původu a pojednává o jejich biologických účincích. Zároveň popisuje metody vhodné k jejich izolaci a analýze, s bližším zaměřením na metody použité v této práci - mikroextrakci tuhou fází a plynovou chromatografii. Cílem experimentální části bylo vytvořit, optimalizovat a validovat metodu pro stanovení vybraných alergenních aromaticky aktivních látek a umožnit následně její použití v širokém spektru potravinových i jiných výrobků.
|