Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv chemické modifikace na rozměrovou stabilitu ohnutých dílců z masivního bukového dřeva
Jacko, Ondřej
Tato diplomová práce se zabývá zjištěním vlivu chemické modifikace na rozměrovou stabilitu ohnutých vzorků z masivního bukového dřeva. Jako chemická modifikace byla zvolena acetylace při teplotě 120 °C a paření v prostředí syté páry při teplotě 90 °C. Mezi zkoumané vlastnosti patřily rozměrová stabilita a příjem vlhkosti ohnutých vzorků. Vyrobené standardní vzorky sloužily ke zjištění vlastností jako jsou objemové bobtnání, příjem vlhkosti a objemová hmotnost. Tyto vlastnosti byly zjišťovány po modifikaci, po dlouhodobém uložení ve skladu a po uložení v klimatizační komoře při teplotě 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu 80 %. Po klimatizaci následovalo sušení ohnutých vzorků na vlhkost 0 % díky čemu se ukázala rozměrová stabilita ohnutého tvaru. Nejlepších hodnot hmotnostního přírůstku (WPG) dosáhly standardní a ohnuté acetylované vzorky skupiny AC 2, které také díky tomu měly nejvíce sníženou RVD. Hodnota WPG u této skupiny byla 23,31 %. Vlivem nejvyšší hodnoty WPG tato skupina dosahovala také nejlepších hodnot při zjišťování účinnosti proti bobtnání (ASE), tedy 81,99 %. Z hlediska rozměrové stability pak bylo hlavním zjištěním to, že nejlepší hodnoty dosahovaly ohnuté vzorky, které byly modifikovány pomocí paření.
Vliv hydrotermické úpravy na vybrané vlastnosti lisovaného dřeva
Jacko, Ondřej
Tato bakalářská práce se zabývá zjištěním vlivu hydrotermické úpravy na vybrané vlastnosti lisovaného dřeva plantážově pěstovaného topolu a modřínu. Hydrotermická úprava byla prováděna prostředí syté páry při teplotě 90 °C. Mezi zkoumané vlastnosti patřily rozměrová stabilita, hustota a pevnost v ohybu. Rozměrová stabilita byla zkoumána pomocí 4 cyklů máčení a sušení. Rozměrová stabilita byla zaručena u slisovaných vzorků, které byly pařeny 10 dní. Pomocí vaření dřeva v horké vodě ve 4. cyklu se ukázalo, že rozměrově stabilnější je modřín.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.