Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stanovení vybraných biologicky aktivních látek ve šťávách z exotického ovoce
Jégrová, Klára
Diplomová práce pojednává o vybraných biologicky aktivních látkách v exotickém ovoci, dále o specifikách pěstování vybraných druhů exotického ovoce na Sicílii, odkud byly přivezeny analyzované vzorky. V předložené práci byl stanoven obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů a vitaminu C v připravených čerstvých šťávách z granátového jablka, opuncie mexické, kiwi, pomeranče Tarocco a Navellino, citronu a limetky. Pro stanovení biologicky aktivních látek byly využity dvě analytické metody: vysokoúčinná kapalinová chromatografie a spektrofotometrie. Na základě získaných dat nejvyšší obsah 3250,6 ± 341,04 mg/l celkových polyfenolů a nejvyšší obsah 152,5 ± 5,293 mg/l celkových flavonoidů byl ve šťávě z granátového jablka, nejvyšší obsah 878,1 ± 101,7 mg/l vitaminu C byl ve šťávě z kiwi.
Monitoring antioxidantů v bylinných čajích
Jégrová, Klára
Tato bakalářská práce nazvána „Monitoring antioxidantů v bylinných čajích“ pojednává o antioxidačních účincích syntetických a přírodních látek, které jsou schopné minimalizovat či zastavit účinky oxidačního stresu, které jsou způsobené volnými radikály. Antioxidanty rozděluje do skupin dle původu a chemické struktury. Přináší také informace o tom, jakým způsobem fungují obranné mechanismy organismu proti volným radikálům a rozděluje volné radikály dle jejich vzniku, dále popisuje jejich degenerativní účinky na organismy a jejich mechanismus. Druhá část této bakalářské práce informuje o bylinných čajích, zejména o pěstování bylin jejich výrobě a přípravě, o legislativě týkající se bylinných čajů, a také o jejich možných zdravotních rizicích. Ve své poslední části přináší popis bylinných rostlin používaných k výrobě bylinných čajů a jaké tyto rostliny obsahují funkční látky.

Viz též: podobná jména autorů
4 Jégrová, Kateřina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.