Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Faktory ovlivňující zapracování a účinnost nitrifikačního procesu při biologické předúpravě fugátu
Brychtová, Martina ; Švehla, Pavel (vedoucí práce) ; Iva, Iva (oponent)
V rámci této diplomové práce byl posuzován vliv hodnoty pH, teploty, koncentrace toxických forem dusíku, koncentrace rozpuštěného kyslíku a dalších faktorů na průběh zapracování nitrifikačního reaktoru sloužícího k biologické předúpravě fugátu. Dalším účelem této diplomové práce bylo vyhodnotit vliv podmínek panujících v tomto reaktoru na účinnost převedení N-amon na oxidované formy dusíku. Při zapracování systému byl jako inokulum použit nitrifikující aktivovaný kal odebraný z proudu vratného kalu na Ústřední čistírně odpadních vod v Praze. Laboratorní model s biomasou v suspenzi byl tvořen nitirifikačním reaktorem, který v první části experimentu byl o objemu 1,5 l, ve druhé části pak v reaktoru o pracovním objemu 5 l. Zapracování systému trvalo od 17. 4. 2015 do cca 12. 5. 2015 (den 0 - 32). Koncentrace Namon v přítoku se pohybovala v rozmezí 1660 mg/l - 3000 mg/l. Objemové zatížení amoniakálním dusíkem v reaktoru bylo v rozmezí 0,1 - 0,4 kg/(m3.d). Během experimentu se koncentrace rozpuštěného kyslíku pohybovala v rozmezí 3,6 - 6,8 mg/l. Teplota se během experimentu pohybovala 23 C°.Provedený experiment potvrdil, že je možné dosáhnout iniciace a dlouhodobého udržení nitrifikačního procesu i v prostředí fugátu z bioplynové stanice. Bylo prokázáno, že i přes extrémní charakteristiky fugátu je možné zapracovat nitrifikační proces od prvních dnů provozu reaktoru s koncentrací N-NO3 jako konečným produktem. Celková účinnost oxidace N-amon se v popisovaném období pohybovala v rozmezí 90 - 99 % a ovlivňovalo ji zejména pH.
Faktory ovlivňující stravovací návyky žáků základních škol
Fourová, Karolína ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Iva, Iva (oponent)
V České republice i celém světě neustále roste prevalence dětí trpících nadváhou a obezitou. To může mít za následek přetrvání tohoto stavu až do dospělého věku a rozvoji s ním spojených onemocnění, sociálním a psychickým nekomfortem. Nadváha u dětí a dospívajících může mít celou řadu negativních důsledků, ovlivňujících nejen kvalitu života, ale i zdraví v dospělosti. Mezi ně řadíme například osteoporózu, diabetes druhého typu, obstrukční spánkovou apnoe, hypertenzi, dyslipidemii nebo metabolický syndrom, ale i psychologické aspekty. Vynechávání snídaní a svačin a celková nízká frekvence stravování je často spojována s vysokou spotřebě slazených nápojů a potravin s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a velkého množství tuků, což má vliv na rozvoj nadváhy či obezity. K tvorbě správných stravovacích zásad a životního stylu přispívá v dětství a dospívání životní styl celé rodiny. Prostředí pro stravování, které vytvoří rodina a škola, má vliv na podporu zdravého stravování a může tak pozitivně přispět ke snížení epidemie obezity. Tato práce předkládá důkazy o stavu nutriční edukace žáků základních škol v České republice. Potvrzení hypotézy, která udává, že absence snídaní a svačin u dětí vede k vyšší četnosti nákupů energeticky vydatných potravin s nevhodnou nutriční kompozicí, by mělo upozornit na potřebu zvýšené intervence v tématu stravování rodičů i dětí. Výsledky by měly podpořit důležitost pravidelného stravování a nutričně hodnotných domácích svačin, díky čemuž by se mohlo snížit procento dětí s nadváhou a obézních dětí a tím i procento obézní dospělé populace.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.