Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení kvality bylinných sirupů
Hrabiecová, Vendula
Diplomová práce se zabývá výrobou netypické receptury bylinných sirupů. Teoretická část popisuje suroviny na výrobu sirupů, jejich obsahové látky, technologický postup výroby a legislativní požadavky na výrobu sirupů. V praktické části byly vyrobeny dva sirupy dle vlastní receptury s použitím tří různých sladidel. Vzorky byly senzoricky hodnoceny a pomocí programů Statistica 14 a Microsoft Excel vyhodnoceny. Vzorky hodnotily dvě skupiny studentů. První skupina byla složena z 47 studentů, kteří nebyli zkušenými hodnotiteli, těm byla připravena pětibodová stupnice. Druhá skupina se skládala z 10 studentů, kteří byli senzoricky zkušenými hodnotiteli, těm byla připravena nestrukturovaná 100 mm hédonická a intenzitní stupnice. Vzorky byly hodnoceny na základě preference sladidla a bylinné receptury. První skupina hodnotitelů (n = 47) preferovala třtinový cukr jako sladidlo v sirupech. Na základě oblíbenosti složení bylin si byly výsledky obou vzorků rovny. Druhá skupina (n = 10) preferovala u prvního sirupu řepný cukr a u druhého třtinový cukr. Na základě oblíbenosti složení vzorků byla zvolena první receptura s vyšším potenciálem pro prů-myslovou výrobu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.