Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv síření na vznik sloučenin vázajících SO2 ve víně
Holka, Andrej
Tématem této práce bylo měření vlivu velikosti dávek oxidu siřičitého, přidaného do moštu, na tvorbu karbonylových sloučenin. Pojednává o enologických vlastnostech oxidu siřičitého. V jednotlivých kapitolách jsou popsány jeho formy a jejich účinky ve víně. Práce se podrobně věnuje karbonylovým sloučeninám, které se s oxidem siřičitým významně váží. Pojednává o jejich vzniku a možnosti ovlivnění jejich množství. Věnuje se i látkám, které mohou oxid siřičitý částečně nahradit a tak snížit jeho celkové množství ve víně. V praktickém pokusu byly připraveny vzorky vína, které se lišily velikostí dávky oxidu siřičitého přidaného do moštu před kvašením. Zároveň byly do moštu aplikovány odlišné formy výživy. Ve vzorcích se pomocí metody HPLC analýzy stanovily koncentrace acetaldehydu, kyseliny pyrohroznové a kyseliny 2-oxoglutárové. V této práci se podařilo prokázat vliv počáteční dávky oxidu siřičitého na množství vytvořeného acetaldehydu a kyseliny pyrohroznové. Taktéž byl prokázán vliv přidání tiaminu, který tvorbu kyseliny pyrohroznové snižuje.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.