Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikroskopie kořenů z různých druhů rodu Glycyrrhiza (Fabaceae). II
Holečková, Dana ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Český lékopis definuje Liquiritiae radix jako usušený neloupaný nebo loupaný, celý nebo řezaný kořen a výběžky druhu Glycyrrhiza glabra L. a/nebo Glycyrrhiza inflata BAT a/nebo Glycyrrhiza uralensis FISCH. Předmětem práce bylo mikroskopické hodnocení kořenů a stolonů G. glabra, G. pallidiflora, G.echinata a G. uralensis pěstovaných v České republice. Byla zjištěna velikost krystalů šťavelanu vápenatého, stěn cév a průměrná šířka cév a počet dřeňových paprsků a množství cév. Podle anatomické stavby bychom mohli rozlišit především G. pallidiflora. Práce dále shrnuje poznatky o jednotlivých druzích lékořice, obsahových látkách, farmakologické aktivitě, dalším využití a metodice pěstování. Součástí je také fotografická dokumentace nativních preparátů a práškovaných drog.
Mikroskopie kořenů z různých druhů rodu Glycyrrhiza (Fabaceae). II
Holečková, Dana ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Český lékopis definuje Liquiritiae radix jako usušený neloupaný nebo loupaný, celý nebo řezaný kořen a výběžky druhu Glycyrrhiza glabra L. a/nebo Glycyrrhiza inflata BAT a/nebo Glycyrrhiza uralensis FISCH. Předmětem práce bylo mikroskopické hodnocení kořenů a stolonů G. glabra, G. pallidiflora, G.echinata a G. uralensis pěstovaných v České republice. Byla zjištěna velikost krystalů šťavelanu vápenatého, stěn cév a průměrná šířka cév a počet dřeňových paprsků a množství cév. Podle anatomické stavby bychom mohli rozlišit především G. pallidiflora. Práce dále shrnuje poznatky o jednotlivých druzích lékořice, obsahových látkách, farmakologické aktivitě, dalším využití a metodice pěstování. Součástí je také fotografická dokumentace nativních preparátů a práškovaných drog.

Viz též: podobná jména autorů
1 Holečková, Darina
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.