Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv mikrovlnné předúpravy dřeva a modifikace impregnační metody na impregnovatelnost smrkového dřeva a jeho vybrané mechanické vlastnosti
Hess, Dominik
Tato diplomová práce se zabývá vlivem mikrovlnné předúpravy dřeva a modifikace impregnační metody Bethell na impregnovatelnost smrku ztepilého (Picea abies) s ohledem na jeho vybrané mechanické vlastnosti. Hlavním cílem bylo zjištění příjmu impregnační látky a hloubky průniku v příčném směru u jednotlivých skupin impregnovaných vzorků, dále je pak podrobit experimentálním zkouškám pro zjištění mechanických vlastností dřeva a porovnat se skupinou referenčních vzorků (neimpregnovaných). Po vyhodnocení výsledků bylo zjištěno, že příjem ochranné látky a hloubky průniku se zvyšuje v závislosti na čase (modifikaci) impregnace, zatímco při použití mikrovlnné předúpravy dřeva se hodnoty mírně snižují. Mikrovlnná modifikace ani úprava impregnační metody neměly vliv na mechanické vlastnosti.
Porovnání hmotnostních úbytků zdravého a mikrovlnně ošetřeného dřeva napadeného dřevomorkou domácí
Hess, Dominik
Bakalářská práce se zabývá porovnáním hmotnostních úbytků a vlhkosti dřeva u jehličnaté dřeviny smrku ztepilého (Picea abies), z nichž polovina vzorků byla vysušena přirozeně a druhá pomocí mikrovlnného záření. Všechny vzorky byly vystaveny degradaci dřevokaznou houbou hnědého tlení dřevomorkou domácí (Serpula lacrymans) v rozmezí dvou až dvanácti týdnů. Měření se provádělo každých 14 dní. Na konci bylo vybráno několik vzorků pro výrobu mikroskopických preparátů, na kterých lze pozorovat postupnou degradaci buněčné stěny dřeva smrku. Měření ukazuje, že použití mikrovlnného záření o výkonu 2 kW k sušení dřeva, má minimální vliv na rychlost šíření dřevokazné houby a degradaci dřeva. Největší naměřený rozdíl byl po 8 týdnech napadení, kdy mikrovlně vysušené vzorky měly průměrný hmotnostní úbytek 25,41 %, zatímco přirozeně sušené jen 23,54 %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.