Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrobiální kvalita kozího mleziva na různých farmách
Hallová, Tereza
Tato diplomová práce obsahuje stručnou historii chovu koz a jejich početních stavů ve světě i v České republice. Dále se zabývá významem mleziva pro kůzlata, jeho složením a faktory, které jej ovlivňují. Cílem této práce byla analýza mikrobiologické kvality kozího mleziva z jednotlivých sběrů realizovaných u sedmi farem v únoru 2017 a zhodnocení vlivu farmy, plemene a mražení. Zvířata byla v době odběru ustájena ve stáji v indi- viduálním porodním boxu a byla krmena na bázi intenzivní výživy. Jednotlivé sběry mleziva byly zchlazeny nebo zmrazeny a poté převezeny k laboratorním testům na Veter- inární a farmaceutické univerzitě v Brně. Mikrobiologický rozbor byl zaměřen na celkový počet mikroogranismů (CPM), přítomnost a množství Escherichia coli, verotoxigenní Escherichia coli, Staphylococcus aureus a jeho genů kódující stafylokokové enterotoxiny. Z analýzy dat vyplývá, že nejčastěji se vyskytujícím patogenním mikroorganismem na farmách je Escherichia coli, naopak verotoxigenní Escherichia coli nebyla zjištěna v žádném sběru. Z pozorovaných ukazatelů dosáhl největšího výskytu Staphylococcus aureus. V případě celkového počtu mikroorganismů a patogenních mikroorganismů byl nejnižší výskyt sledován u farmy 5 s průměrnou hodnotou CPM 162 250 KTJ/ml a Escherichia coli v jednom sběru 20 KTJ/ml. Za farmu s nejnižší mikrobiální kvalitou mleziva byla označena farma 1, jejíž CPM nebyly nejpočetnější: 130 166,7 KTJ/ml, ale výskyt patogenních mikroorganismů byl ve všech sběrech nejvyšší: Escherichia coli 250 KTJ/ml a Staphylococcus aureus 780 000 KTJ/ml. Na základě výsledků, byla farma 1 seznámena s možnostmi zlepšení hygieny chovu, které napomohou ke zlepšení mikrobiální kvality mleziva. Vliv plemene nebyl jednoznačně určen, nicméně mlezivo nejvyšší kvality bylo získáno od kříženek těchto plemen: koza bílá krátkosrstá, koza hnědá krátkosrstá a anglonubijská koza.
Analýza etologického pozorování vybraných životních projevů telat
Hallová, Tereza
Tato bakalářská práce obsahuje úvod do obecné etologie skotu, speciální etologii telat. Význam etologie v chovu skotu, metody etologického výzkumu, sběr dat a jejich vyhodnocení. Dále představuje smyslové vlastnosti skotu, jako jsou zrak, sluch, chuť, čich a hmat. Popisuje technologii odchovů jednotlivých věkových skupin telat- mlezivové, mléčné a rostlinné období a přirozené projevy chování telat v každém tomto období. Cílem této práce bylo zjistit, jak se mění zastoupení jednotlivých životních projevů telat s přibývajícím věkem. Pozorování probíhalo etapově v době od 7-17 hodin a bylo pozorováno 10 telat z každé věkové kategorie. Hodnoty byly zprůměrovány a vloženy do grafů. Z životních projevů byly zjišťovány tyto: ležení, stání, krmení, příjem starteru, chůze a jiné. Z výsledků je patrné, že telata od prvních dní svého života až do věku 6 měsíců tráví nejvíce času ležením a to v prvních dnech až 77 % z pozorované doby. Tento životní projev se s přibývajícím věkem lineárně snižuje a na jeho místo se dostávají projevy jako je stání, krmení. V rostlinném období jsou tyto projevy časově takřka vyrovnané a ležení zabírá 27 %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.