Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Funkčnost protidrogových pravidel na středních školách
HROMÍŘOVÁ, Jana
Součástí systému specifické primární prevence užívání návykových látek je vytvoření protidrogových pravidel. Tyto pravidla by měly fungovat tak, aby byla škola mj. schopna rychle identifikovat rizikové žáky/studenty, popř. i jejich rodiče, a těm poté mohla nabídnout cílené služby v rámci selektivní a indikované prevence. V této práci jsem se proto zaměřila na systém protidrogových pravidel. Zda ho školy mají, jak je jasný, transparentní a účinný. A která z těchto pravidel vykazují nejvyšší efektivitu. Výzkum byl realizován metodou polostrukturovaného rozhovoru se školními metodiky prevence ze středních škol. Chtěla jsem využít hlavně jejich zkušenosti z praxe k doporučení nových pravidel a přehodnocení stávajících. Pro výzkum jsem si vybrala střední školy, protože právě studenti ve věku 15 až 19 let se častěji setkávají s problematikou návykových látek. Dochází u nich k tělesnému i duševnímu dozrávání. Utvářejí se nové kolektivy. Objevuje se i rozvíjí schopnost řešit problémy, rozhodovat se, abstraktně myslet, vytvářet hypotézy, věci spojovat. Postupně se prohlubuje samostatnost, oddělují se od rodin a vytvářejí si předpoklady pro budoucí život. Cílem této práce bylo posouzení kvality a efektivity protidrogových opatření realizovaných na vybraných středních školách. ŠMP by se měl snažit o zapojení všech zaměstnanců školy a každý by měl vědět přesně, jaká je jeho úloha v prevenci i při řešení situace, kdy prevence nestačí. Školy upřednostňují jednorázové preventivní akce, ale prevence by měla být komplexní, dlouhodobá a zahrnovat všechny programy, individuální přístup, pozitivní klima školy, funkční protidrogová pravidla atd. Užívání návykových látek ve školním prostředí v době, kdy má škola nad svěřenými osobami zákonný dozor nebo dohled je významným zásahem do jejího života. Proto je nezbytně nutné o tomto jevu vědět a mít vypracován přesný krizový plán.
Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
HROMÍŘOVÁ, Jana
Shrnutí: Jedním z hlavních cílů lidstva je získání a udržení zdraví. K jeho dosažení je důležité nemocem předcházet, hovoříme o tzv. prevenci. Mezi důležité faktory prevence patří správná výživa, přiměřená tělesná a duševní aktivita a optimální životní styl. Proto jsem si zvolila za téma své bakalářské práce {\clqq}Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity``, jež se zaměří na správnou výživu vysokoškoláků. Cílem mé práce bylo zjistit, zda se studenti JČU stravují dle zásad správné výživy během studia a zda úroveň jejich stravování závisí na jejich finanční situaci. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se studenti JČU nestravují dle zásad správné výživy. Změny stravovacích zvyklostí, ke kterým došlo u studentů během jejich studia, byly většinou negativní např. nepravidelnost stravy a snížení kvality stravy a to hlavně díky nedostatku financí a času. Studenti JČU dávají více přednost světlému pečivu a sladkostem. Naopak méně upřednostňují ryby a luštěniny a opomíjejí zakysané mléčné výrobky. Je potřebné, aby do svého jídelníčku studenti zařadili zejména více ovoce a zeleniny, luštěnin, tmavého celozrnného pečiva, ryb a také aby dodržovali pravidelný denní přísun tekutin více než 1,5 litru. Naopak by měli snížit konzumaci sladkostí, uzenin a slazených nápojů. Studenti JČU by se měli častěji věnovat fyzické aktivitě, protože je důležitá k udržení optimální tělesné hmotnosti a též má svůj význam v prevenci některých onemocnění. Mezi nejčastější faktory ovlivňující výběr stravy patří finanční dostupnost společně s chutí, vůní a vzhledem potravin. Z dalšího dotazníkového výzkumu, který jsem provedla ve Francii vyplývá, že francouzští studenti se stravují více dle zásad správné výživy, jejich strava je lehká, lépe stravitelná a bohatá na zeleninu, drůbež, luštěniny a ryby. Podle mého názoru by studenti JČU měli přejímat jejich stravovací zvyklosti a do svého jídelníčku častěji zařazovat pokrmy francouzské kuchyně.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.