Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení kyseliny fytové v pivovarských surovinách
Strnadová, Barbora ; Hégrová, Blanka (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
V diplomové práci jsou uvedeny chemické i fyzikální vlastnosti kyseliny fytové, její pozitivní i negativní vliv na zdraví lidí, na využitelnost látek v lidském organismu a dále její možné využití v potravinářském průmyslu. Dále jsou zmíněny metody pro analýzu kyseliny fytové v krmivářském i potravinářském průmyslu. V diplomové práci jsou uvedeny vlastnosti analyzovaných surovin, pro analyzovanou surovinu slad také technologický postup jeho výroby. Pro přímé stanovení kyseliny fytové v obilce ječmene a ve sladu byla použita metoda ITP – izotachoforéza. V diplomové práci jsou uvedeny výsledky stanovení kyseliny fytové u ošetřených a neošetřených variant ječmene a sladu u 6 různých odrůd ve 4 zkušebních stanicích a to pro sklizně v letech 2006 a 2007. V závěrečné práci byly porovnány obsahy kyseliny fytové u různých odrůd u ošetřených i u neošetřených variant ječmene i sladu vždy v rámci jedné zkušební stanice. Dále byly porovnány obsahy kyseliny fytové vždy u jedné odrůdy ve všech zkoumaných zkušebních stanicích. V práci jsou uvedeny také poklesy množství obsahu kyseliny fytové po sladování. Metoda ITP byla vyhodnocena jako metoda rychlá a poměrně jednoduchá. Pro získání obsahu kyseliny fytové byla využita také metoda pomocí testů od komerční společnosti. V diplomové práci jsou zobrazeny výsledky stanovení obsahu kyseliny fytové u neošetřené varianty ječmene a sladu ve dvou zkušebních stanicích, rok sklizně 2007. Dále je v této práci uvedeno porovnání obsahu kyseliny fytové u různých odrůd v dané zkušební stanici. Metoda pomocí testů byla vyhodnocena jako metoda orientační. V této práci je uvedeno srovnání obsahu kyseliny fytové získané měřením v letech 2006 a 2007. V diplomové práci je také porovnání ITP s metodou uskutečňovanou pomocí testů ve dvou zkušebních stanicích pro 5 neošetřených odrůd ječmene i sladu pro sklizeň 2007.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.