Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv způsobu ošetřování ozelenění ve vinici na kvalitu hroznů
Guldan, Aleš
Růst a vývoj révy vinné a kvalita hroznů je vždy ovlivňována celou řadou faktorů. Jedním z těchto faktorů je i péče o ozelenění. Trendy moderního vinohradnictví vnímají vinici jako celistvý ekosystém a přináší řešení, která podporují trvale udržitelný rozvoj vinohradnictví. Z pohledu ozelenění je důležitá volba vhodného typu ozelenění, vhodného složení bylinné směsi a v neposlední řadě i management růstu. Správné ozeleňování meziřadí nám přináší více pozitiv nežli negativ. K výhodám ozelenění beze sporu patří podpora drobtovité struktury půdy, zvyšování obsahu humusu v půdě, zlepšení fyzikálních vlastností půdy, obnova samoregulačních a biochemických procesů v půdě, podpora biodiverzity stanoviště, snížení rizika eroze a v neposlední řadě umožňuje pohyb mechanizace i za méně vhodných podmínek. Prováděný experiment v lokalitě obce Diváky, a to jak v roce 2013 tak i v roce 2015, prokázal vliv způsobu ošetřování ozelenění na konečnou kvalitu hroznů a moštů. Způsob ošetřování ozelenění však není jediným faktorem, který ovlivňuje růst a vývoj hroznů (počasí, výživa, odrůda, tlak chorob a škůdců apod). Mimo to vhodné ozeleňování přináší výše zmíněná pozitiva, která napomáhají v boji proti škůdcům, vytváří lepší podmínky pro růst a podporují přirozené procesy na stanovišti.
Možnosti ošetřování ozelenění v nových výsadbách révy vinné
Guldan, Aleš
GULDAN Aleš Bakalářská práce Mendelova univerzita v Brně,Zahradnická fakulta 2014, 63 stran Ve své bakalářské práci jsem se zabýval ozeleňováním meziřadí a příkmenného pásu ve vinicích se zaměřením se na mladé výsadby. V úvodu své práce popisuji stručný historický vývoj vinohradnictví s plynulým přechodem k modernímu pěstování v jednadvacátém století. Shrnul jsem základní poznatky o složení používaných bylinných směsí, dále jsem popsal vzájemné konkurenční vztahy mezi révou a ozeleněním. V další části své práce se zaměřuji na možné způsoby využití moderních mechanizačních prostředků při údržbě ozelenění meziřadí a příkmenného pásu s cílem navrhnout ucelenou linku vhodnou do praxe. V poslední části popisuji výsledky chemických rozborů moštů získaných z hroznů z vinice na které byly testovány různé způsoby údržby meziřadí.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.