Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí metody kryoprezervace: certifikovaná metodika
Zámečník, Jiří ; Grospietsch, Martin ; Kotková, Renata ; Faltus, Miloš
Rostliny rodu Allium sativum L. patří mezi naše významné zeleniny. Tato zelenina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu Allium sativum L. v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypů z důvodů působení abiotických a biotických činitelů. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která omezuje fyzikální procesy na minimum a zastavuje biochemické procesy. Kryoprezervace vegetativně množených rostlin, nebo jejich částí je metoda pro uložení plodin v nízkých nebo ultranízkých teplotách za účelem uchování jejich biodiversity. Podstatou této metody je navození vitrifikačního stavu, při kterém se při ochlazování netvoří krystaly ledu, které mají jinak za následek nevratné poškození rostlinných buněk. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, použití kryoprotektivní směsi, kryokonzervaci a regeneraci po vyjmutí z tekutého dusíku. Jsou definovány zásady, které umožňují bezpečné uchování genotypů Allium sativum L. a jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je Ministerstvo zemědělství České republiky, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.