Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Měření vlastností oftalmologického ultrazvukového systému
Grebíková, Lucie ; Mézl, Martin (oponent) ; Harabiš, Vratislav (vedoucí práce)
Práce se zabývá fyzikálními principy ultrazvuku s následným zaměřením na oftalmologický ultrazvukový systém Nidek Echoscan 4000 a na jeho vlastnosti. Další částí práce je popis vyšetřovacích technik v oftalmologii (A-mód, B-mód, biometrie a pachymetrie). Dále byly navrženy postupy pro měření vlastností, a to prostorového rozlišení (axiální a laterální prostorové rozlišení) a závislosti rychlosti šíření ultrazvuku na teplotě. Tyto vlastnosti byly následně ověřovány nejen na laboratorních fantomech - EYETECH LTD. a víceúčelovém fantomu, ale také na vytvořených fantomech oka z agarózového gelu se zabudovaným materiálem (vlasec, plastová fólie, igelit a guma). V závěru naměřené hodnoty byly zpracovány ve vytvořeném programu.
Hydration and structure of humic acids studied by thermal analysis
Grebíková, Lucie ; Šmejkalová, Daniela (oponent) ; Kučerík, Jiří (vedoucí práce)
The aim of this work was to use thermal analysis and namely temperature-modulated differential scanning calorimetry (TMDSC) to reveal the changes in humic acids (HA) structure caused by regular wetting of HA by water and its repeated drying. The total number of rewetting cycles was five because further rewetting did not bring any other observable structural changes. Experiments carried out in this work have shown that water plays a role not only in swelling of the HA matrix and disruption of van der Waals forces but it also plays a role in disrupting of some hydrogen bonds, thus it had greater effect on reduction of the glass transition temperature, Tg. The changes in the glass transition temperatures were only of minor scale, so that water influenced predominantly the close proximity of amorphous domains (responsible for glass transition) than the domains themselves. The next task was to shed light on the role of free lipids in the stability of HA physical structure with respect to the repeated wetting and drying. Water periodically stabilized and destabilized HA structure, in the lipid free HA sample the effect of water was short-term, water required less time to cause changes in the sample, whereas in the HA sample the changes induced by water were continuous. The rewetting induced a decrease in the phase transition temperatures in every following cycle in comparison with the previous one and influenced especially kinetic processes, namely crystallization/crystalline reorganization. Furthermore, the rewetting caused redistribution and washing out of the hydrophilic molecules and thus making the HA structure more hydrophobic with every other cycle.
Studium fázových přeměn v huminových látkách
Grebíková, Lucie ; Šmejkalová, Daniela (oponent) ; Kučerík, Jiří (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na zmapování možností využití teplotně modulované diferenční kompenzační kalorimetrie při studiu fázových přeměn v huminových látkách, především huminových kyselinách (HA). Studovány budou jak huminové standardy, tak i zbytky HA po sekvenční extrakci specifických molekulárních frakcí za účelem objasnění role jednotlivých molekulárních frakcí v sekundární struktuře huminových kyselin.
Měření vlastností oftalmologického ultrazvukového systému
Grebíková, Lucie ; Mézl, Martin (oponent) ; Harabiš, Vratislav (vedoucí práce)
Práce se zabývá fyzikálními principy ultrazvuku s následným zaměřením na oftalmologický ultrazvukový systém Nidek Echoscan 4000 a na jeho vlastnosti. Další částí práce je popis vyšetřovacích technik v oftalmologii (A-mód, B-mód, biometrie a pachymetrie). Dále byly navrženy postupy pro měření vlastností, a to prostorového rozlišení (axiální a laterální prostorové rozlišení) a závislosti rychlosti šíření ultrazvuku na teplotě. Tyto vlastnosti byly následně ověřovány nejen na laboratorních fantomech - EYETECH LTD. a víceúčelovém fantomu, ale také na vytvořených fantomech oka z agarózového gelu se zabudovaným materiálem (vlasec, plastová fólie, igelit a guma). V závěru naměřené hodnoty byly zpracovány ve vytvořeném programu.
Hydration and structure of humic acids studied by thermal analysis
Grebíková, Lucie ; Šmejkalová, Daniela (oponent) ; Kučerík, Jiří (vedoucí práce)
The aim of this work was to use thermal analysis and namely temperature-modulated differential scanning calorimetry (TMDSC) to reveal the changes in humic acids (HA) structure caused by regular wetting of HA by water and its repeated drying. The total number of rewetting cycles was five because further rewetting did not bring any other observable structural changes. Experiments carried out in this work have shown that water plays a role not only in swelling of the HA matrix and disruption of van der Waals forces but it also plays a role in disrupting of some hydrogen bonds, thus it had greater effect on reduction of the glass transition temperature, Tg. The changes in the glass transition temperatures were only of minor scale, so that water influenced predominantly the close proximity of amorphous domains (responsible for glass transition) than the domains themselves. The next task was to shed light on the role of free lipids in the stability of HA physical structure with respect to the repeated wetting and drying. Water periodically stabilized and destabilized HA structure, in the lipid free HA sample the effect of water was short-term, water required less time to cause changes in the sample, whereas in the HA sample the changes induced by water were continuous. The rewetting induced a decrease in the phase transition temperatures in every following cycle in comparison with the previous one and influenced especially kinetic processes, namely crystallization/crystalline reorganization. Furthermore, the rewetting caused redistribution and washing out of the hydrophilic molecules and thus making the HA structure more hydrophobic with every other cycle.
Studium fázových přeměn v huminových látkách
Grebíková, Lucie ; Šmejkalová, Daniela (oponent) ; Kučerík, Jiří (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na zmapování možností využití teplotně modulované diferenční kompenzační kalorimetrie při studiu fázových přeměn v huminových látkách, především huminových kyselinách (HA). Studovány budou jak huminové standardy, tak i zbytky HA po sekvenční extrakci specifických molekulárních frakcí za účelem objasnění role jednotlivých molekulárních frakcí v sekundární struktuře huminových kyselin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.