Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Použití nasycených vyšších mastných kyselin v technologii a skladování vína
Gočiková, Magdaléna
Snahy o snížení množství oxidu siřičitého ve víně jsou předmětem vinařského zájmu již několik let. Výzkumy prováděné v posledních letech prokázaly účinnost nasycených vyšších mastných kyselin jako inhibitoru alkoholové fermentace, a to i při výrobě vína s vyšším zbytkovým cukrem. Princip fungování mastných kyselin C8, C10 a C12 je jednoduchý. Pronikají do těla kvasinky, kde následně změní jejich strukturu a buňka se tak stane propustnou pro další látky a tím pádem je nefunkční - kvasinka přestane pracovat a alkoholová fermentace je zastavena. Směs vyšších mastných kyselin C8, C10 a C12 v poměru 2:7:1 dokáže při aplikaci 10 mg.l-1 snížit potřebnou dávku SO2 o několik desítek mg.l-1. Výsledky dokazují, že aplikace 10 mg.l-1 směsi vyšších mastných kyselin v kombinaci s 30-40 mg.l-1 SO2 je stejně účinná jako dávka 60 mg.l-1 SO2. Kromě prokazatelného účinku při zastavení alkoholové fermentace se směs VMK jeví slibně i jako prevence před refermentací (obzvláště u vín s vyšším zbytkovým cukrem).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.