Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Trh s biopotravinami v České republice
Gabrhel, Lukáš
Bakalářská práce je zaměřena na téma trhu s biopotravinami v České republice a oblasti s ním související. Úvodní část se pozastavuje nad ekologickým zemědělstvím. Jsou zde zmíněny legislativní předpisy týkající se tohoto způsobu hospodaření, základní principy a cíle ekologické produkce, zásady pěstování rostlin a chovu zvířat či pozitivní a negativní stránky. Konec kapitoly se soustředí na vývoj a stav ekologického zemědělství v České republice a jeho podporu ze strany státu. Další část práce popisuje biopotraviny, jejich výrobu, systém kontrol v České republice a způsoby označování. Pozornost je věnována také srovnání biopotravin s běžnými potravinami. Na téma biopotravin navazuje nejdůležitější část práce, která je zaměřena na trh s biopotravinami v České republice. Stručně je popsán vývoj trhu, úroveň informovanosti spotřebitelů nebo jejich postoj k biopotravinám, stav poptávky a nabídky, formy prodeje biopotravin a opatření pro podporu prodeje. Na konci bakalářské práce je pak nastíněn možný budoucí vývoj.
Porovnání vybraných masných výrobků z hlediska jejich výživové hodnoty
Gabrhel, Lukáš
Obsahem teoretické části diplomové práce je především problematika masných výrobků, a to zejména rozdělení, požadavky na označování dle legislativy, technologie výroby, analytické metody hodnocení a některá možná zdravotní rizika spojovaná s jejich konzumací. Praktická část práce je věnována stanovení obsahu celkových bílkovin, tuku, soli a sušiny u 20 vybraných masných výrobků. Výrobky byly rozděleny na základě podobností do 4 skupin, mezi nimiž byly průměrné hodnoty porovnávány. Statisticky významný rozdíl (p < 0,05) byl prokázán pouze mezi dvěma skupinami u průměrného obsahu tuku zjištěného analýzou. Zjištěné hodnoty obsahu bílkovin, tuku a soli byly také u jednotlivých výrobků srovnávány se skutečnostmi na etiketě. Zjištěný obsah bílkovin překročil stanovenou přípustnou odchylku u 2 vzorků. Zjištěný obsah tuku byl u 5 vzorků a zjištěný obsah soli pak u 1 vzorku nižší než dolní hranice stanovené přípustné odchylky. Pokud jde o výsledky senzorického hodnocení, tak statisticky významné rozdíly (p < 0,05) byly zjištěny u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková chuť.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.