Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Využití NIR spektroskopie při kontrole jakosti šlehaného podmáslí
Fukačová, Ludmila
Diplomová práce v úvodu seznamuje s technologií výroby másla. Dále objasňuje historii, složení, využití másla, ale i jeho sortiment. Při výrobě másla vzniká vedlejší produkt zvaný podmáslí, kterému se věnuje další část práce. Je zde popsána technologie výroby podmáslí a jeho složení. Práce se také zaměřuje na pozitivní vliv kysaného podmáslí při pravidelné konzumaci, což je hlavně způsobeno obsahem prospěšných bakterií mléčného kysání. Závěrečná část literárního přehledu přibližuje význam a využití spektroskopie měřené v infračervené oblasti záření. Blíže pak objasňuje význam blízké infračervené spektroskopie. Dále stručně charakterizuje problematiku chemometrie, která vysvětluje použité statistické metody při vyhodnocování výsledků měření této diplomové práce. V praktické části bylo hodnoceno 40 vzorků kysaného podmáslí z obchodních řetězců, u kterých bylo analyzováno pH, titrační kyselost, sušina, tuk a bílkoviny. Po proměření vzorků na spektroskopu Nicolet FT NIR v rozsahu spektra 4 000 až 10 000 cm-1 byly výsledky vyhodnoceny programem TQ Analyst a pomocí párového T-testu na střední hodnotu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.