Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Antioxidanty v bylinných čajích
Fadrhoncová, Pavla
Diplomová práce na téma antioxidanty v bylinných čajích je rozdělena do dvou částí. První teoretická část se zabývá popisem a rozdělením antioxidantů. Jsou zde zaznamenané některé syntetické antioxidanty, některé významné intracelulární antioxidanty a přirodní antioxidanty, které jsou zastoupeny polyfenolickými sloučeninami jakožto hlavních složek bylinných čajů. Dále je zde popsáno stanovení biologicky aktivních látek od extrakčních technik až po chromatografické metody. V teoretické části jsou popsány i jednotlivé vzorky bylin použitých pro analýzu. Druhá část praktická se zabývá stanovením polyfenolických kyselin ve vybraných vzorcích bylinných čajů. Pro extrakci byla zvolena Soxhletova urychlená extrakce a extrakce na třepačce. Pro detekci polyfenolických kyselin byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) propojena s detektorem diodového pole (DAD) a hmotnostním detektorem typu trojitý kvadrupól. Z naměřených výsledků vyplývá, že u většiny vzorků bylin byla nejvíce zastoupena kyselina chlorogenová a kyselina kávová.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.