|
Faktory ovlivňující kvalitu cukrovky
Eignerová, Aneta
V rámci maloparcelního polního pokusu byl sledován vliv mimokořenové výživy jako jednoho z faktorů, který ovlivňuje výnos a technologickou kvalitu cukrové řepy. V průběhu vegetace byl sledován růst a vývoj cukrovky a dynamika změn její kvality. Na základě zjištěných výsledků byly vyhodnoceny tyto parametry - výnos bulev, výnos chrástu, cukernatost, rozpustný popel, alfa-aminodusík a MB faktor. Nejvyšší výnos kořene byl zaznamenán po aplikaci hnojiva Yara Vita Bortrac (127 t/ha). V době sklizně byl nejvyšší výnos chrástu stanoven po aplikaci přípravku Carbonbor Na (39,6 t/ha). Nejvyšší cukernatost byla stanovena v obou ročnících po hnojení přípravkem Carbonbor. V průměru dvou let se pohyboval obsah rozpustného popela v rozmezí 0,68 - 0,75 %. Nejnižší byl u varianty s aplikací Yara Vita Brassitrel a nejvyšší u varianty, po aplikaci hnojiva Carbonbor K. Obsah alfa-aminodusíku se v jednotlivých letech lišil, v roce 2012 dosahoval v průměru hodnoty 36,7 mg.100 g-1 a v roce 2013 26,3 mg.100 g-1. Nejvyšší hodnota MB faktoru byla stanovena u varianty s aplikací hnojiva 3 Carbonbor K. I tam bylo dosaženo příznivé hodnoty 27. Nejvyzrálejší cukrovka byla sklizena po aplikaci hnojiva Carbonbor.
|