Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kvalita těstovin ovlivněná přídavkem vlákniny
Durďák, Václav
Cílem diplomové práce Kvalita těstovin ovlivněná přídavkem vlákniny bylo navrhnout vhodnou recepturu s přídavkem ovesné vlákniny (HF 401-30), pšeničné vlákniny (WF 1000) a bambusové vlákniny (BF 200) v množství 1 %, 3 % a 5 % a poté zhodnotit vliv přidané vlákniny na kvalitu vyrobených těstovin. Celkem bylo v laboratoři Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity vyrobeno 20 vzorků těstovin ve tvaru mušlí s přídavkem vlákniny a rostlinného barviva. U vzorků byla stanovena tvrdost, barva a byly provedeny zkoušky vařením. Součástí hodnocení byla i senzorická analýza, která zahrnovala senzorické hodnocení syrových a uvařených těstovin. Výsledky byly zpracovány v programu Statistica 12 a MS Excel. Bylo prokázáno, že přídavek vlákniny do receptury neměl žádný negativní vliv na výsledné senzorické a texturní vlastnosti výrobku. Senzoricky nejpřijatelnější byly bezvaječné těstoviny s přídavkem 5 % bambusové vlákniny. Vláknina zlepšila především barvu, chuť a snížila lepivost těstovin.
Poruchy příjmu potravy
Durďák, Václav
Ve své bakalářské práci jsem se zabýval poruchami příjmu potravy. Tato práce se snaží podat co nejkomplexnější přehled o těchto poruchách s hlavním zaměřením na dvě nejčastěji se vyskytující poruchy, a to mentální anorexii a mentální bulimii. Obě tyto poruchy mají řadu společných projevů, ale i mnoho vlastních specifik, na které práce upozorňuje. V úvodní části je popsána historie poruch příjmu potravy a příčiny vzniku těchto nemocí. Další kapitoly seznamují čtenáře s diagnostickými kritérii, epidemiologií, etiologií, zdravotními komplikacemi a léčbou těchto poruch, která je založena na poznatcích z psychologie. V závěru práce je popsána prevence a výživová doporučení pro osoby trpící těmito chorobami.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.