Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti výroby piva z koncentrátů
Dufková, Renáta
Hlavním cílem diplomové práce na téma: „Možnosti výroby piva z koncentrátů“ bylo vyrobit 10 variant piva za použití sladinových koncentrátů a také sladu. Teoretická část se zabývá surovinami, které se používají k výrobě piva, technologií výroby piva ze surovin a také z mladinových i sladinových koncentrátů. V literární rešerši jsou dále popsány sladinové a mladinové výtažky. V praktické části práce byly použity sladové výtažky ze Sladovny Bruntál. Pro výrobu piva byl použit slad (plzeňský, barvicí a pšeničný) a sladové výtažky, a to jak tekuté, tak sušené (kanditní, pekařský, barvicí, tmavý výtažek, sušený střední, sušený extra světlý a pšeničný). Vyrobená piva byla po dozrání fyzikálně-chemicky zhodnocena. U všech vzorků byl stanoven obsah objemového a hmotnostního alkoholu, skutečný a zdánlivý extrakt, extrakt původní mladiny, stupeň prokvašení a pH. Byla provedena senzorická analýza všech uvařených vzorků. Světlý ležák a kanditní sladový výtažek vykazovaly nejlepší výsledky po stanovení na analyzátoru FermentoFlash a byly hodnoceny jako nejlepší v senzorické analýze. Součástí praktické části bylo i chemické stanovení sladových výtažků, kdy byl stanoven obsah bílkovin u všech vzorků. U tekutých sladových výtažků byl navíc stanoven obsah refraktometrické sušiny. U výtažků byl obsah refraktometrické sušiny vyrovnaný, zatímco obsah bílkovin lehce kolísal.
Možnosti sladování vybraných obilovin pro výrobu speciálních piv
Dufková, Renáta
Bakalářská práce na téma: "Možnosti sladování vybraných obilovin pro výrobu speciálních piv" se zabývá především zpracováním sladu. V teoretické části práce jsou v úvodu zpracovány suroviny, které se používají k výrobě piva. Další část zahrnuje samotnou výrobu piva. V hlavní části práce je zpracována výroba sladu z ječmene. Výroba sladu se skládá z příjmu a čištění zrna, máčení, klíčení a hvozdění. Teorii uzavírá zpracování sladů, které jsou vyrobeny z jiných obilovin (pšenice, oves, žito, kukuřice, tritikale, čirok, rýže, bezpluchý ječmen, pohanka, proso, quinoa, amarant a dochan). Práce obsahuje i praktickou část, která zahrnuje výrobu sladu z pšenice potravinářské a bezpluchého ovsa.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.