Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj elektrochemického glutamátového biosenzoru
Doležalová, Julie ; Solich, Petr (vedoucí práce) ; Polášek, Miroslav (oponent)
VÝVOJ ELEKTROCHEMICKÉHO GLUTAMÁTOVÉHO BIOSENZORU Julie Doležalová (Katedra analytické chemie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze) Ve spolupráci s: Sofia A.L.P. Gomes, Alberto N. Araújo (Departamento de Química-Física, Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto) Kyselina L-glutamová a L-glutamát sodný monohydrát se používají v potravinářském průmyslu jako přídatná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmů 1. Glutamát je přítomen v živých organismech a hraje klíčovou roli v mnoha metabolických procesech. Přesto se jeho užití v potravinách nyní sleduje s určitou obezřetností poté, co byl prokázán výskyt některých nežádoucích účinků, jako ztuhlost, napětí, bušení srdce ad., po jeho konzumaci. Některé studie upozorňovaly i na možnou souvislost s Parkinsonovou a Alzheimerovou nemocí. Jednoduchý způsob stanovení kyseliny L-glutamové a její sodné soli se proto v budoucnu může stát velmi potřebným. Tato práce představuje vývoj biosenzoru pro stanovení L-glutamátu za použití enzymu - L-glutamát dehydrogenázy. Tento redoxní enzym vyžaduje pro svou činnost přítomnost nikotinamidového koenzymu (NAD(P)+ /NAD(P)H), jehož redukovaná forma byla regenerována elektrochemicky s pomocí ve vodě rozpustného barviva - methylenové zeleně. Tenký film polymeru methylenové zeleně na povrchu...
Hodnocení celulos a kukuřičného škrobu pomocí creep testu
Doležalová, Julie ; Řehula, Milan (vedoucí práce) ; Špaček, Vladimír (oponent)
Hodnocení celulos a kukuřičného škrobu pomocí creep testu Cílem rigorózní práce bylo posoudit vhodnost použití creep testu k hodnocení viskoelastických vlastností farmaceutických plniv a jejich vlastnosti porovnat. Hodnocenými pomocnými látkami byly práškovaná celulosa (Vitacel A 300), hydroxyethylcelulosa (HEC, Natrosol 250), hydroxypropylcelulosa (HPC, Klucel EF), hydroxypropylmethylcelulosa (HPMC, K 100) a kukuřičný škrob. Zkoušené látky byly lisovány pomocí přístroje pro zkoušení pevnosti materiálu v tlaku a tahu T1-FRO 50 za použití lisovacích sil 0,25; 0,5; 1; 2; 3; 4; 5; 7,5; 10 a 15 kN. Po vylisování každé tablety byl pořízen záznam o průběhu lisování pomocí softwaru napojeného na lisovací zařízení. Zaznamenaná dráha lisovacího trnu a uběhlý čas byly převedeny na data vyjadřující závislost creep compliance (J) na čase, ze získaných výsledků byly poté odvozeny parametry E1, E2, P1 a FP vyjadřující okamžitou a zpožděnou elasticitu, plasticitu a faktor plasticity. Po vyhodnocení výsledků bylo dosaženo závěru, že nejvyšší elasticitu a nejnižší plasticitu z pěti zkoušených pomocných látek projevila hydroxypropylcelulosa. Naopak nejnižší elasticitou se představila hydroxypropylmethylcelulosa, nejvíce plastických vlastností prokázala práškovaná celulosa. Creep test je pro...
Vývoj elektrochemického glutamátového biosenzoru
Doležalová, Julie ; Solich, Petr (vedoucí práce) ; Polášek, Miroslav (oponent)
VÝVOJ ELEKTROCHEMICKÉHO GLUTAMÁTOVÉHO BIOSENZORU Julie Doležalová (Katedra analytické chemie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze) Ve spolupráci s: Sofia A.L.P. Gomes, Alberto N. Araújo (Departamento de Química-Física, Faculdade de Farmácia, Universidade do Porto) Kyselina L-glutamová a L-glutamát sodný monohydrát se používají v potravinářském průmyslu jako přídatná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmů 1. Glutamát je přítomen v živých organismech a hraje klíčovou roli v mnoha metabolických procesech. Přesto se jeho užití v potravinách nyní sleduje s určitou obezřetností poté, co byl prokázán výskyt některých nežádoucích účinků, jako ztuhlost, napětí, bušení srdce ad., po jeho konzumaci. Některé studie upozorňovaly i na možnou souvislost s Parkinsonovou a Alzheimerovou nemocí. Jednoduchý způsob stanovení kyseliny L-glutamové a její sodné soli se proto v budoucnu může stát velmi potřebným. Tato práce představuje vývoj biosenzoru pro stanovení L-glutamátu za použití enzymu - L-glutamát dehydrogenázy. Tento redoxní enzym vyžaduje pro svou činnost přítomnost nikotinamidového koenzymu (NAD(P)+ /NAD(P)H), jehož redukovaná forma byla regenerována elektrochemicky s pomocí ve vodě rozpustného barviva - methylenové zeleně. Tenký film polymeru methylenové zeleně na povrchu...

Viz též: podobná jména autorů
33 DOLEŽALOVÁ, Jana
1 DOLEŽALOVÁ, Jarmila
12 DOLEŽALOVÁ, Jitka
12 Doležalová, JItka
33 Doležalová, Jana
12 Doležalová, Jitka
1 Doležalová, Julia
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.