Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Změny kvality cukrovky během vegetace a možnosti jejich ovlivnění
Chodurová, Martina
Jedním z cílů disertační práce bylo vyhodnocení dynamiky změn kvality cukrovky během růstu a vývoje s ohledem na různé agroekologické podmínky na maloparcelním polním pokusu v letech 2010 a 2011. Byly zde ověřeny možnosti uplatnění mimokořenové výživy na výnos a technologické parametry cukrovky (digesce, rozpustný popel, alfa-aminodusík). Dalším cílem bylo vyhodnotit dynamiku tvorby výnosu a změny v technologické kvalitě cukrovky v průběhu vegetace v regionu Střední Moravy, které bylo prováděno ve spolupráci s cukrovarem Vrbátky, a.s., V rámci tohoto monitoringu byla vyhodnocena data z let 2005 až 2011. Monitoring byl prováděn ve 2. polovině růstu cukrovky, tak jak jej běžně provádí cukrovary v ČR. Podmínky pro růst a vývoj cukrovky i její technologickou kvalitu byly lepší v roce 2010 než v roce 2011. Nejvyšší hmotnost chrástu v rámci maloparcelního pokusů, kde byla testována hnojiva byla u varianty s postřikem v hnojivu Magnitra L. Nejvyšší hmotnost kořene měla cukrovka sklizená po aplikaci přípravku Carbonbórem K, nejvyšší cukernatost vykazovaly bulvy po přihnojení Bortrac. Obsah rozpustného popela byl zjištěn po aplikaci Magnitra L. Obsah škodlivého dusíku byl u všech variant nízký. Cukrovka byla vyzrálá. V roce 2011 Nejvyšší listová plocha u cukrovky s postřikem Carbonbór K. Nejvyšší hmotnost kořene byla u varianty s postřikem Carbonbór K, nejvyšší cukernatost vykazovaly bulvy po hnojení Carbonbor K a Carbonbor Na. Obsah rozpustného popela a škodlivého dusíku byl vyšší než v roce 2011. V rámci monitoringu byly zjištěny následující závislosti: Hmotnost chrástu se během vegetace snižovala. V průměru let se z 980 g/rostlinu snížila na hmotnost 450 g/rostlinu. Kořen přirůstal z 640 na 900 g/rostlinu a stejně tak se zvyšovala cukernatost z 14, 26 na 15, 8 %. Mezi ročníky byly pozorovány významné rozdíly.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.