Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nutriční podpora u pacientů s neurologickým onemocněním
Laštovička, Petr ; Jambor, Daniel (vedoucí práce) ; Cempírek, Ondřej (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem nutriční podpory u neurologických onemocnění (cévní mozkové příhody a Criticall-Illness-Polyneuropathy). Cílem práce je zjistit, jak zavedený jednotný systém nutriční podpory v intenzivní neurorehabilitační klinice Asklepios Schlossberg Klinik v Bad König ovlivňuje prospívání pacientů. Bylo sledováno 55 pacientů (30 mužů a 25 žen) po dobu 8 týdnů. V teoretické části práce jsou popsány základní složky výživy, energetický výdej a potřeba, vybraná neurologická onemocnění, dysfagie a malnutrice. Důraz je kladen na výživu v intenzivní neurologické péči. Praktická část se zabývá analýzou získaných dat ze šetření. U pacientů se sledují změny hmotnosti, hodnot BMI a laboratorních hodnot celkové bílkoviny, albuminu a glykémie. Data jsou členěna podle pohlaví, věku, druhu onemocnění a počáteční hodnoty BMI. Spektrum sledovaných osob tvořili převážně pacienti s nadváhou a obezitou, kteří vlivem katabolismu ztratili část své nadbytečné hmotnosti. Na počátku sledování bylo 13 osob s normální hodnotou BMI, po osmi týdnech vzrostl tento počet na 24. Na konci sledování se dosáhlo snížení hodnoty BMI u všech pacientů v průměru o 2,45 jednotek. Na základě výsledků bylo zjištěno, že pacienti i přes podávanou jednotnou enterální výživu, která není individuálně nastavena, během...
Nutriční podpora u pacientů s neurologickým onemocněním
Laštovička, Petr ; Jambor, Daniel (vedoucí práce) ; Cempírek, Ondřej (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem nutriční podpory u neurologických onemocnění (cévní mozkové příhody, kraniocerebrálním traumatu, critical-illness- polyneuropathy a epilepsie). Cílem práce je zjistit, jak zavedený jednotný systém nutriční podpory na neurorehabilitační klinice Asklepios Schlossberg Klinkum v Bad König ovlivňuje prospívání pacientů. Bylo sledováno 58 pacientů (33 mužů a 25 žen) po dobu 8 týdnů. V teoretické části práce je popis základních složek výživy, energetického výdeje a potřeby, vybraných neurologických onemocnění, dysfagie, malnutrice a důraz je kladen na výživu v intenzivní neurologické péči. V praktické části je analýza získaných dat ze šetření. U pacientů se sledují změny hmotnosti, hodnoty BMI a laboratorních hodnot celkové bílkoviny a albuminu. Data jsou členěna podle pohlaví, věku a druhu onemocnění. Na základě výsledků bylo zjištěno, že přestože pacienti kvůli jednotné sondové výživě nemají dostatečný příjem bílkovin, se hodnoty celkové bílkoviny a albuminu v séru zvýšily. To může být způsobeno příjmem jednotné stravy s obsahem kvalitních bílkovin u pacientů, kteří trpěli na počátku hypoalbuminémií, dále snížením vlivu stresových reakcí s postupnou úpravou stavu a zlepšením stavu hydratace. Spektrum sledovaných osob tvořili převážně pacienti s nadváhou a obezitou,...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.