Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Tvorba barevných látek při zpracování česnekovitých rostlin
CURKO, Petr
Tato diplomová práce je zaměřena na studium barevných sloučenin vznikajících při zpracování česnekovitých rostlin, zejména pak při zpracování česneku kuchyňského (Allium sativum L.) a česneku sicilského (Nectaroscordum siculum (Ucria) Lindl.). Barevné látky vznikající v česnekovitých rostlinách významně snižují jejich senzorickou kvalitu vnímanou konzumenty, a pro potravinářský průmysl tak představují poměrně velkou finanční zátěž. Zatímco během zpracování česneku kuchyňského dochází ke tvorbě především látek modrých a žlutých, během zpracování česneku sicilského vznikají látky růžové až červené. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na dvě rostliny rodu Allium L. - česnek kuchyňský a česnek sicilský, jejich význam, rozšíření a využití. Práce se dále zabývá mechanismem vzniku barevných látek, kterého se účastní zejména sirné sloučeniny. Experimentální část diplomové práce je zaměřena na izolaci a identifikaci hlavních barevných sloučenin vznikajících během zpracování česnekovitých rostlin a navržení pravděpodobného mechanismu jejich tvorby.
Sekundární sirné metabolity česnekovitých rostlin
CURKO, Petr
Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na rostliny podrodu Nectaroscordum, jejich význam, rozšíření a využití. Práce se také zabývá sirnými sloučeninami vyskytujícími se v rostlinách tohoto podrodu a jejich odlišnostmi od sloučenin vyskytujících se v cibuli kuchyňské (Allium cepa). Experimentální část bakalářské práce je zaměřena na izolaci a identifikaci nejvýznamnějších sirných sloučenin z rostliny Nectaroscordum siculum a na optimalizaci metody pro izolaci sirné aminokyseliny homoisoalliinu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.