Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv enterální výživy na mikrobiotu dětí s Crohnovou nemocí
Halbrštátová, Eliška ; Bunešová, Věra (vedoucí práce) ; Salmonová, Hana (oponent)
Každým rokem je objeveno mnoho skutečností podporujících neoddiskutovatelný význam střevní mikrobioty na lidské zdraví. Jednou z oblastí je významná role mikrobioty u idiopatických střevních zánětů vznikajících v důsledku narušení její rovnováhy. Tato práce se zabývá jedním z idiopatických střevních zánětů, a to Crohnovou chorobou, jejíž výskyt se v ČR zvyšuje nejen u dětí, ale i dospělých. Jelikož na Crohnovu chorobu nebyl doposud nalezen účinný lék, je cílem léčby pouze potlačení zánětu, zkrácení akutní fáze onemocnění a dosažení dlouhodobě bezpříznakového období. Jednou z možností léčby je enterální výživa, jejíž vliv na mikrobiotu bude tato studie zkoumat. Výzkum je zaměřen na vliv výživy u dětských pacientů, jež se svými specifiky odlišuje od léčby dospělých. Vzhledem k náročnosti studie bylo z 50 původně zařazených pacientů do studie selektováno 15 dětských pacientů Fakultní nemocnice v Motole, kteří byli podrobeni léčbě enterální výživou po dobu 6 týdnů, během níž byly odebírány vzorky stolice. Čerstvé vzorky stolice pacientů byly použity pro kultivaci a biochemický test. Kultivovány a kvantifikovány byly skupiny gramnegativních bakterií, koliformních bakterií a Escherichia coli, celkový počet anaerobních bakterií a bakterie rodů Bifidobacterium, Lactobacillus a Enterococcus. Dále byly provedeny biochemické testy, které byly cíleny na detekci a identifikaci rodu Bifidobacterium ve stolici pacienta. K identifikaci byl použit komerční diagnostický systém API ZYM. Aby byla podpořena průkaznost studie, byly vzorky stolice pacientů uchovány pro izolaci bakteriální DNA a další výzkum. Z literárního přehledu dané problematiky vyplývá, že při Crohnově chorobě dochází k redukci některých prospěšných bakteriálních skupin, a naopak zvýšení počtu některých bakteriálních skupin, což přemění jinak prospěšné a běžně osídlující skupiny střevní mikrobioty na patogenní. Léčba enterální výživou by tak měla podpořit zvýšení počtu redukovaných skupin a patogenní skupiny redukovat v jejich prospěch. Shrneme-li výsledky studie, dojdeme k závěru, že bylo dosaženo očekávaného zvýšení bakterií rodů Enterococcus a Lactobacillus, potvrzující účinnost léčby enterální výživou. Nárůst bakterií rodu E. coli a skupiny koliformních bakterií spolu s poklesem rodu Bifidobacterium naopak účinnost léčby vyvrací.
Degradace komplexních karbohydrátů bifidobakteriemi
Makovská, Marie ; Bunešová, Věra (vedoucí práce) ; Švejstil, Roman (oponent)
Ve své bakalářské práci se zabývám schopností různých kmenů bifidobakterií využívat některé komplexní karbohydráty jako zdroj energie. Pro tuto práci bylo použito 112 kmenů rodu Bifidobacterium, které pocházely z rozdílných ekologických nik. Byly použity oficiální sbírkové typové i netypové kmeny, dále pak kmeny divoké, některé z nich byly izolovány pracovníky a studenty Katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky na ČZU. Čisté kultury byly naočkovány do médií obohacených o různé substráty (3 typy škrobu a rezistentní dextrin Nutriosa), přičemž testované substráty byly vždy jediným zdrojem uhlíku. Média obsahovala bromkresolovou červeň jako pH indikátor. Pozitivní vzorek kultury, který dokázal utilizovat daný substrát, se projevil změnou barvy, jelikož zde došlo ke tvorbě metabolitů (kyseliny octové a mléčné), což se projevilo snížením pH. Dále byly kultury testovány na schopnost degradace škrobu tzv. deskovou metodou. Petriho misky obsahovaly agar obohacený o škrob a do předem vytvořené jamky inokulovaný testovaný kmen. Po anaerobní kultivaci, barvení Congo red činidlem a opláchnutí NaCl, byly hodnoceny světlé zóny kolem vzorku, které dokazovaly degradaci substrátu kulturou. Vyhodnocením testů bylo zjištěno, že schopnost utilizace škrobu je častější pro kmeny animálního původu (které jsou i druhově nejrozmanitější). Pozitivně reagovalo 59,7 % zvířecích kmenů z celkového počtu 61 (20 různých druhů z 35 testovaných). U kmenů pocházejících z lidských zdrojů byla schopnost degradace škrobu nižší, pouze 26 % kmenů ze 42 testovaných dokázalo degradovat škrob. Tyto pozitivní kmeny však zahrnují 8 různých druhů ze 14 testovaných. Ze 6 kmenů bifidobakterií izolovaných z potravinových zdrojů to byly pouze 2 kmeny, pocházející z probiotického produktu ve formě kapek a mongolského tradičního fermentovaného nápoje "airag", vyráběného z mléka klisny (2 různé druhy ze 4 testovaných). Všechny 3 kmeny, které byly izolovány z odpadních vod, reagovaly pozitivně (každý kmen byl jiného druhu). Na základě výsledků testů můžeme potvrdit určitou substrátovou preferenci daných kmenů bifidobakterií, která závisí na místě jejich výskytu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.