Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrobiologická kvalita sušených potravin
Brettfeldová, Veronika
Diplomová práce se zabývá charakterizováním technologie výroby, mikrobiologií a preventivními opatřeními před vznikem případných technologických vad a pomnožením patogenních mikroorganismů u sušeného mléka, kojenecké a dětské výživy a sušených vaječných hmot. Práce je zaměřena na charakterizování a stanovení bakterie Bacillus cereus, která může po pomnožení při nesprávném skladování potraviny, vyvolávat alimentární onemocnění člověka. Ve vybraných sušených potravinách jsme stanovovali významné druhy mikroorganismů. V první části jde o porovnání mikrobiologické jakosti ihned po uvaření, po 5 hodinách uchovávání uvařeného vzorku v lednici při teplotě 6 °C a po 5 hodinách při pokojové teplotě 20 °C. V druhé části je porovnání mikrobiologické jakosti mezi odlišnými vzorky stejného druhu. Z výsledků vyplývá, že žádný vzorek nepřekročil mikrobiologické limity podle ČSN 56 9609.
Mikrobiologie sušených potravin
Brettfeldová, Veronika
Cílem bakalářské práce na téma Mikrobiologie sušených potravin bylo vytvořit literární rešerži shrnující problematiku týkající se daného tématu. Blíže je charakterizována technologie výroby, mikrobiologie a preventivní opatření před vznikem případných technologických vad a pomnožením patogenní mikroflóry u sušeného mléka, kojenecké a dětské výživy a sušených vaječných hmot. Sušením potravin konzervujeme potraviny na základě odnímání vlhkosti z přirozeně vodnatých potravin do takové míry, aby její zbytek nebyl dostačující pro rozvoj mikroorganismů. Z mikrobiologického hlediska je stabilní potravinou taková, jejíž hodnota aktivity vody nepřesahuje 0,70. Sušené výrobky je nutné pro zachování zdravotní nezávadnosti chránit během skladování, expedice i distribuce před vlhnutím a sekundární kontaminací mikroorganismy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.