Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Význam selénu vo výžive kôz
Bieleschová, Ela
V teoretickej časti diplomovej práce sú na základe dostupnej literatúry spracované poznatky o výžive kôz, anatómii tráviaceho traktu, voľných radikáloch, seléne a zložkách kozieho mlieka. V praktickej časti bolo cieľom experimentálne zistiť, aký vplyv má prídavok selénu do kŕmnej dávky kôz v ekologickom chove na kvalitatívne a kvantitatívne parametre mlieka a obsah selénu v kozom mlieku. Experiment bol vykonávaný na ekologickej farme na Prostějovsku v júni a júli 2016, pričom celkovo trval 30 dní. Na farme boli chované kozy plemena biela krátkosrstá a anglonubíjská. Do experimentu bolo zaradených 12 kôz, rozdelené do pokusnej skupiny (n = 6) a kontrolnej skupiny (n = 6). Na začiatku a na konci pokusu boli od každej kozy odobrané vzorky mlieka na analýzu. Vzorky boli analyzované v laboratóriu na rozbor mlieka v Brne - Tuřanoch, selén bol analyzovaný na ústave chémie a biochémie MENDELU. Výsledky boli vyhodnotené a porovnané medzi sebou. Z výsledkov experimentu vyplýva, že prídavok selénu mal vplyv na jeho koncentráciu v kozom mlieku ale nemal vplyv na zložky mlieka (tuk, bielkovina, laktóza, močovina, počet SB) a na dojivosť.
Antioxidanty vo výžive hospodárskych zvierat
Bieleschová, Ela
Antioxidanty jsou látky, které reagují s volnými radikály, předáním chybějícího elektronu i neradikálovymi oxidačně působícími látkami, deaktivují je a tím zabraňují oxidačnímu poškození. Antioxidanty jsou přirozenou součástí krmiva, které se zkrmuje hospodářskými zvířaty. Jsou důležité zejména u vysoce produktivních zvířat a mají významný vliv na reprodukci a produkci. Volné radikály jsou vysoce reaktivní látky obsahující jeden nebo více nespárovaný elektronů, které velmi rychle reagují s biologicky významnými molekulami, čímž je poškozují. Podobně reagují i některé neradikálové formy oxidantů, které spolu s volnými radikály tvoří dvě kategorie: reaktivní formy kyslíku (ROS) a reaktivní formy dusíku (RNS). Schopnost sloučeniny zpomalovat oxidační působení ROS a RNS se označuje jako antioxidační aktivita. Antioxidační kapacita určuje jak dlouho trvá antioxidační účinek. Pro stanovení antioxidační kapacity je možné použít různé chemické a fyzikálně-chemické metody. Cílem bakalářské práce je zmapování, definování a roztřídění antioxidantů nejčastěji používaných ve výživě hospodářských zvířat. Zaměřuje se na přírodní a syntetické antioxidanty a antioxidační enzymy. Soustředí se na výskyt nejpoužívanějších antioxidantů, jaký mají vliv na organismus zvířat jejich nadbytek, nedostatek a správné dávkování. Zdravého a spokojeného jedince dosáhneme vyváženou krmní dávkou s odpovídajícím množstvím antioxidantů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.